1524.
HOZZÁVALÓK:
2 hámozott, kockákra vágott
körte,
2 dl fahéjas cukorszirup,
1/2 vaníliarúd,
3 evőkanál zselatinpor,
3 dl tej, 4 tojássárgája,
7,5 dkg cukor,
1,5 kávéskanál vaníliaaroma,
1,5 dl körtepálinka,
1 vékony piskótalap,
20 dkg étcsokoládé,
2 evőkanál olaj,
1 kávéskanál kakaó,
csokoládéreszelék.
ELKÉSZÍTÉS:
A körtéket a cukorszirupban a
kettévágott vaníliarúddal 10 percig főzzük. Kihűtjük, lecsöpögtetjük, és
másnapig hűtőbe rakjuk. A zselatinlapokat hidegvízbe áztatjuk. A tojássárgákat
a cukorral fehéredésig verjük. Lassan hozzáöntjük a felforralt tejet, kicsi
lángon sűrűre főzzük. Amint sűrűsödik, levesszük a tűzről. A 3 evőkanál, vízben
feloldott zselatint a krémhez keverjük, a vaníliát is hozzáadjuk, és kihűtjük,
időnként megkeverjük.
A hideg tejszínt kemény habbá
verjük. A krémhez adjuk a körtéket, a pálinkát, és beleforgatjuk a tejszínt.
Olajjal kikent formába simítjuk 2 cm vastagon, és a piskótával betakarjuk.
Hűtőbe tesszük, másnap kivesszük a formából. A csokoládét vízgőzben
megolvasztjuk, az olajat is hozzáadjuk, és habosra keverjük. Langyosra hűtjük,
a krémre öntjük, hogy mindenütt jól befedje. Hűtőbe tesszük. Csokiforgáccsal és
kakaóval megszórva kínáljuk. Amikor a tortát kivesszük a formából, meg kell
fordítani, hogy a piskótalap legyen alul, rajta a krém és így vonjuk be a
csokoládémasszával.