1560.
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg liszt,
1 tojás,
1 csomag sütőpor,
kevés só,
2 evőkanál rum,
30 dkg vaj,
vaníliás porcukor,
tejszínhab.
ELKÉSZÍTÉS:
Gyúrjuk kemény tésztává a lisztet
a tojással, a sütőporral, kevés sóval, a rummal és egy csésze hidegvízzel, míg
a kezünkről és a deszkáról le nem válik. A tésztát félujjnyi vastagra nyújtsuk
ki, kevés lisztel hintsük meg és csomagoljuk bele a friss vajat, azután ismét
nyújtsuk és hajtogassuk addig, míg a tészta legalább négyszeres rétegű lesz.
Egy órára pihentetni tesszük hűvös helyre. Pihenés alatt a ki-nyújtást és
hajtást kétszer megismételve, a tésztát késhát vastagra nyújtjuk, és ujjnyi
széles szalagokra vágjuk, melyeket bádogcsőre vagy kartonpapírból formált
tekercsre szorosan egymás mellé kb. 10 cm. hosszúságban felcsavarunk, s
tojással megkenünk. A tekercseket a formával együtt sütjük s kihűlés után
vaníliás cukorral ízesített, és por-cukorral kevert kemény tejszínhabbal
nyomózsákból töltjük. A vajastésztatekercseket a krémes lepénynél leírt módon
készült vaníliakrémmel is tölthetjük. A krémmel töltött tekercsek megtöltve
másnap is frissek maradnak.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése