1568.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
25 dkg liszt,
12,5 dkg porcukor,
1/2 citrom lereszelt héja,
1 tojás,
15 dkg vaj
a díszítéshez:
12,5 dkg porcukor,
2-3 evőkanál citromlé, rum vagy
málnaszirup,
tetszés szerint apró színes
cukorgyöngyök,
durva kristálycukor,
vagdalt pörkölt mandula vagy
cukor-virágocskák.
ELKÉSZÍTÉS:
Halmozzuk a lisztet a porcukorral
és a citromhéjjal együtt a gyúródeszkára. Helyezzük a közepébe a tojást, majd
rakjuk körül a kis darabokra vágott zsiradékkal. Az egészet dolgozzuk el egy
nagy késsel, majd kézzel gyúrjuk össze kemény tésztává. Utána göngyöljük
fóliába, és legalább 1 órára rakjuk hideg helyre. A sütőt melegítsük elő 180
fokra (gáznál 3-as fokozat). A sütőlemezt zsírozzuk ki vagy béleljük ki
sütőpapírral. A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra.
Szaggassunk ki tetszés szerinti
formákat (pl.: angyal, csillag, szív, karácsonyfa, stb.) és rakjuk a
sütőlemezre. A sütőben (középen) kb. 10 percig süssük, amíg aranysárga nem
lesz.
Utána a süteményeket tegyük
tésztarácsra és hagyjuk jól kihűlni.
A bevonathoz keverjük ki a
porcukrot a citromlével, a rummal vagy a málnasziruppal jó sűrűre. Utána kenjük
be vele a tésztácskákat, és hagyjuk, hogy a bevonat kissé megszáradjon. Ezt
követően tetszés szerint díszíthetjük apró színes, cukor gyöngyökkel, durva
kristálycukorral, vagdalt pörkölt mandulával vagy készen kapható
cukor-virágocskákkal.
A bevonat legyen elég sűrű, mert
különben a díszítések nem emelkednek ki, vagy a színes cukorgyöngyök
szétfolynak rajta. Túl kemény se legyen, mert akkor meg nem szilárdul meg rajta
a díszítés. A legjobb, ha egyszerre kb. 10 sütemény bevonatát készítjük el,
mert mire ezekkel végeztünk, addigra az első sütemények megszáradnak annyira,
hogy hozzákezdhetünk a díszítésükhöz.