1775.
HOZZÁVALÓK:
375 g   mazsola,
100 ml rum,
500 g búzaliszt,
1 csomag Instant Élesztő,
150 g porcukor,
1 csomag vaníliáscukor,
csipetnyi só,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
késhegynyi őrölt kardamom,
késhegynyi őrölt gyömbér,
késhegynyi őrölt szerecsendió,
késhegynyi őrölt fahéj,
1 narancs reszelt héja,
2 tojás,
200 g lágy vaj vagy margarin,
250 g zsírszegény túró,
250 g forgácsolt mandula,
150 g kandírozott citrom reszelt héja,
100 g kandírozott narancs reszelt héja,
ezenkívül:
200 g marcipán
100 g lágy vaj vagy margarin
50 g porcukor.

ELKÉSZÍTÉS:
A mazsolát fedeles dobozban 1-2 evőkanál rumba áztatjuk, és lezárva egy éjszakán át állni hagyjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a sütőt előmelegítjük. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A mandulaforgács, a citrom- és a narancshéj, valamint a mazsola kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót (a maradék rumot is), és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. A mandulaforgácsot, a citromhéjat, a narancshéjat és a lecsöpögtetett mazsolát alacsony fokozaton a tésztába keverjük. Majd meleg helyen letakarva kelni hagyjuk, amíg láthatóan megnő. A megkelt tésztát 30 x 30 cm-es, a marcipánmasszát 28 x 20 cm-es lappá nyújtjuk, és a marcipánlapot a tésztalapra helyezzük. A tésztát feltekerjük, majd a nyújtófa segítségével kicsit kinyújtjuk. A tészta két szélét a közepe felé behatjuk, majd a tészta középső részét hosszanti irányban kicsit kiemeljük. Végül a tésztát a tepsibe helyezzük, a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük. A vajat egy főzőedényben megolvasztjuk. A megsült süteményt az olvasztott vaj felével megkenjük, és megszórjuk a porcukor felével. A süteményt sütőrácson kicsit hűlni hagyjuk, majd az előbbi folyamatot megismételjük.

Add a Startlaphoz
0 Responses

Megjegyzés küldése