1778.
HOZZÁVALÓK:
5 dkg vaj,
25 dkg hántolt köles,
7 dl tej,
1/2 mokkáskanál só,
4 tojás,
1 dl tejföl,
6-8 evőkanál méz.
a forma kikenéséhez:
vaj,
zsemlemorzsa.
a tálaláshoz:
8 evőkanál lekvár.

ELKÉSZÍTÉS:
Olvasszuk fel a vajat, majd a kölest kevergetve forrósítsuk meg rajta. Az időközben felforralt tejet öntsük rá, sózzuk meg, majd kis lángon lefedve pároljuk addig, míg a tej a tetejéről lefő. Ezután vegyük le a tűzről, majd fektessünk a fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát. A kölest hagyjuk teljesen megpuhulni, hűlni. A tojások sárgáját a tejföllel és a mézzel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a kölest. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítsuk fel, végül simítsuk a masszát kivajazott, morzsával behintett őzgerinc-formába. Előmelegített sütőben közepes lángon 35-40 perc alatt süssük meg, a megfelelőségét tűpróbával ellenőrizzük. 10 percnyi pihentetés után ujjnyi vastagságúra szeleteljük fel. Még melegen, lekvárral tálaljuk.

Add a Startlaphoz
Címkék: , , | edit post
0 Responses

Megjegyzés küldése