1778.
HOZZÁVALÓK:
5 dkg vaj,
25 dkg hántolt köles,
7 dl tej,
1/2 mokkáskanál só,
4 tojás,
1 dl tejföl,
6-8 evőkanál méz.
a forma kikenéséhez:
vaj,
zsemlemorzsa.
a tálaláshoz:
8 evőkanál lekvár.
ELKÉSZÍTÉS:
Olvasszuk fel a vajat, majd a
kölest kevergetve forrósítsuk meg rajta. Az időközben felforralt tejet öntsük
rá, sózzuk meg, majd kis lángon lefedve pároljuk addig, míg a tej a tetejéről
lefő. Ezután vegyük le a tűzről, majd fektessünk a fedele alá duplán hajtogatott
konyharuhát. A kölest hagyjuk teljesen megpuhulni, hűlni. A tojások sárgáját a
tejföllel és a mézzel keverjük habosra, majd adjuk hozzá a kölest. A kemény habbá
vert tojásfehérjével lazítsuk fel, végül simítsuk a masszát kivajazott,
morzsával behintett őzgerinc-formába. Előmelegített sütőben közepes lángon 35-40
perc alatt süssük meg, a megfelelőségét tűpróbával ellenőrizzük. 10 percnyi
pihentetés után ujjnyi vastagságúra szeleteljük fel. Még melegen, lekvárral
tálaljuk.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése