1950.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
6 tojás,
25 dkg porcukor,
25 dkg liszt,
csipetnyi só,
12 dkg vaj,
a töltelékhez:
1 kg birsalma,
20 dkg leszemezett, mag nélküli
szőlő,
1 citrom,
15 dkg cukor,
3 szem összetört szegfűszeg.
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük habosra az egész
tojásokat a porcukorral, majd gyúrjuk össze a liszttel, a vajjal, csipetnyi
sóval meg a lereszelt citromhéjjal. Egy óráig pihentessük, közben készítsük el
a tölteléket. Vágjuk vékony szeletekre a meghámozott, kicsumázott birsalmákat,
majd tegyük annyi vízbe, amennyi szűken ellepi. Szórjuk rá a cukrot és a
szegfűszeget, majd forraljuk fel. Forrástól számítva 3 percig főzzük, ezután
saját levében hagyjuk kihűlni. Nyújtsuk a tésztát nagy, kerek lappá, és béleljünk
ki vele egy nagy tortaformát úgy, hogy pereme is legyen. Töltsük meg a tészta
üregét a jól lecsöpögtetett birssel, majd nyomkodjuk bele a szőlőszemeket és
még kevés porcukorral is hintsük meg. Forró sütőbe tolva, közepes lángon süssük
meg. Csak akkor szeleteljük fel, miután teljesen kihűlt.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése