1554.
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg rétesliszt,
1 tojás,
olaj,
csipetnyi só,
1 evőkanál ecet,
40 dkg tök,
25 dkg mák,
20 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejföl.
ELKÉSZÍTÉS:
Szitáljuk át a lisztet, majd szórjuk
meg egy csipetnyi sóval, és készítsünk mélyedést a közepébe. Üssük bele a
tojást, majd fokozatosan keverjünk hozzá egy evőkanál olajat, és bő két deci
langyos vízben elkeverve az ecetet. Kb. fél óra alatt lágy tésztát dagasztunk
belőle, amely sima, és elválik a kéztől meg a gyúródeszkától. Négy egyforma
cipóra osztjuk a tésztát, és meleg edénnyel letakarjuk egy fél órára. A legyalult
tököt összekeverjük darált mákkal, közben cukorral, citromhéj reszelékkel és
vaníliás cukorral ízesítjük. A pihentetett cipókat abroszon egyenként kihúzzuk,
vagy nyújtófával jó vékonyra kinyújtjuk, és megtöltjük töltelékkel. Kis
kanállal tejfölt pöttyözünk a töltelékre, majd a két szélét kissé felhajtjuk.
Az abrosz segítségével nem túl szorosan feltekerjük a rétest, majd kézzel kissé
megnyújtjuk, és csigavonalba feltekerve a tepsibe rakjuk. A tetejét megkenjük
olajjal, és közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt
megsütjük. A tésztát túl sokáig sem szabad pihentetni, fél óra letelte után
takarjuk ki, és dolgozzunk gyorsan a cipókkal, nehogy a többi kiszáradjon.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése