Ads 468x60px

Pages

Tökös-mákos kunkori

1554.
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg rétesliszt,
1 tojás,
olaj,
csipetnyi só,
1 evőkanál ecet,
40 dkg tök,
25 dkg mák,
20 dkg porcukor,
2 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
2 dl tejföl.

ELKÉSZÍTÉS:
Szitáljuk át a lisztet, majd szórjuk meg egy csipetnyi sóval, és készítsünk mélyedést a közepébe. Üssük bele a tojást, majd fokozatosan keverjünk hozzá egy evőkanál olajat, és bő két deci langyos vízben elkeverve az ecetet. Kb. fél óra alatt lágy tésztát dagasztunk belőle, amely sima, és elválik a kéztől meg a gyúródeszkától. Négy egyforma cipóra osztjuk a tésztát, és meleg edénnyel letakarjuk egy fél órára. A legyalult tököt összekeverjük darált mákkal, közben cukorral, citromhéj reszelékkel és vaníliás cukorral ízesítjük. A pihentetett cipókat abroszon egyenként kihúzzuk, vagy nyújtófával jó vékonyra kinyújtjuk, és megtöltjük töltelékkel. Kis kanállal tejfölt pöttyözünk a töltelékre, majd a két szélét kissé felhajtjuk. Az abrosz segítségével nem túl szorosan feltekerjük a rétest, majd kézzel kissé megnyújtjuk, és csigavonalba feltekerve a tepsibe rakjuk. A tetejét megkenjük olajjal, és közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. A tésztát túl sokáig sem szabad pihentetni, fél óra letelte után takarjuk ki, és dolgozzunk gyorsan a cipókkal, nehogy a többi kiszáradjon.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése