Ads 468x60px

Pages

Panettone (olasz karácsonyi kalács)

1748.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
10 dkg cukor,
4 dkg élesztő,
bő 1 dl langyos tej,
6 tojássárgája,
20 dkg szobahőmérsékletű vaj,
1 citrom lereszelt héja,
7,5 -7,5 dkg cukrozott citrom- és narancshéj,
5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva,
10 dkg mazsola,
1-1  csipet só, őrölt szegfűszeg és fahéj,
a kenéshez:
1 tojás sárgája.



ELKÉSZÍTÉS:
Öntsük a lisztet egy tálba, és alakítsunk ki a közepébe egy mélyedést, amibe szórjuk bele az élesztőt, egy evőkanál cukrot, a tej felét, és addig keverjük, amíg az élesztő folyékonnyá nem válik. A kovászt fedjük le, és 30 percig hagyjuk kelni. A megmaradt cukrot, a tejet és a tojások sárgáját adjuk a tésztához. Adjuk hozzá a feldarabolt vajat és a fűszereket is. Az egészet addig gyúrjuk, amíg a tészta el nem válik az edény falától. A tálat borítsuk le egy ruhával, és meleg helyre téve egy óra hosszáig kelesszük. Amíg a tészta megkel, daraboljuk fel a cukrozott gyümölcsöket. A panettonét egy kb. 20 cm átmérőjű kerek edényben süssük meg úgy, hogy alufóliából készítsünk magasított peremet (olyan lesz, mint a kályhacső), amit gemkapoccsal tűzzünk meg. Majd zsírozzuk ki a formát, és szórjuk meg liszttel. A megkelt tésztát nyújtódeszkán nyújtsuk ki, szórjuk rá a feldarabolt gyümölcsöket és a mazsolát, majd alaposan gyúrjuk össze. A tésztát tegyük bele a sütőformába, majd egy ruhával takarjuk le, és még egy óráig kelesszük. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A sütemény tetejét kereszt alakban vágjuk be, és kenjük meg tojássárgájával. A sütő alsó részére téve kb. 45 percig süssük, ha készen van, hagyjuk kihűlni, és szórjuk meg porcukorral.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése