1746.
HOZZÁVALÓK:
30 dkg liszt,
12 dkg margarin,
1,2 dl víz,
3 dkg cukor,
1 dkg élesztő,
1 egész tojás,
csipetnyi só.

ELKÉSZÍTÉS:
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, amiből egy képlékeny anyagot kapunk, melyet tegyünk hűtőbe. Mikor megpihent, nyújtsuk ki 3 mm vastagságúra, és egy 20-25 cm átmérőjű lábossal szúrjunk ki belőle egy kör alakú tésztát. A maradékot gyúrjuk össze, és ugyanezt végezzük el még egyszer, hogy két kerek lapunk legyen. Az egyikből süteményformával szúrjunk ki három karácsonyfát, úgy, hogy a lyukak között egyenlő távolság legyen. A kiszúrt karácsonyfaformákat végül helyezzük a lyukak közé. Ez a lap lesz majd a tortánk teteje. Készítsük el a mákos vagy diós tölteléket a hagyományos módon (mint a bejglinél) cukor, vaníliáscukor, és citromhéj felhasználásával. Ha elkészült pihentessük. Egy vanília ízű pudingport keverjünk el vízzel, keverjük ki, és tegyük félre. Ezután zsírpapírból formáljunk 3 tölcsért. Az egyikbe tegyük bele a mák- vagy diótölteléket, és a tészta szélétől kezdjük el körkörösen ráengedni, csigaformában. A másik tölcsérbe töltsük a vaníliakrémet, és ezt is körkörösen vigyük fel a tésztára. A harmadik tölcsérbe sárgabarack- vagy szilvalekvárt töltünk, és az előbbi módon felvisszük ezt is. Ezt addig ismételjük, amíg a tésztakorong meg nem telik teljesen. Mikor ezzel készen vagyunk, az előzőleg már kiszúrt tésztát helyezzük rá a karácsonyfaformákkal együtt, és kenjük meg egy egész tojással. Tegyük félre pihenni fél órára, majd mikor megszáradt, még egyszer kenjük át. Szobahőmérsékleten 30-40 percig kelesszük, majd 160-180 fokon kb. 25-30 perc alatt süssük szép pirosra.

Add a Startlaphoz
Címkék: , , | edit post
0 Responses

Megjegyzés küldése