1785.
a nagybörzsönyi ízőrzők receptje
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
csipetnyi só,
5 tojássárgája,
10 dkg vaj,
10 dkg darált mák,
10 dkg darált dió,
5 dkg élesztő,
1 teáskanál cukor,
4 dl tej,
10 evőkanál porcukor,
2 csomag vaníliáscukor,
a sütéshez étolaj.
ELKÉSZÍTÉS:
Egy deci langyos tejbe kevés
cukrot teszünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos helyre tesszük, hogy
megkeljen. A tojások sárgáját négy evőkanál porcukorral olvadásig keverjük.
Beleborítjuk az élesztőt, a lisztet, csipetnyi sót adunk hozzá, és a maradék
tejből annyit, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. A vajat felolvasztjuk,
kicsit hűtjük, és még langyosan a tésztába dolgozzuk. Hólyagosra dagasztjuk. Liszttel
megszórjuk a tetejét, letakarjuk, és meleg helyen legalább fél órát
pihentetjük. Közben elkészítjük a töltelékeket. A darált mákhoz négy evőkanál
tejet, 3 evőkanál porcukrot teszünk, és kicsit összefőzzük. Vaníliás cukorral
ízesítjük. A dióhoz is cukrot, és annyi tejet adunk, hogy pépes legyen az
állaga. Ehhez is teszünk egy vaníliát. A megkelt tésztát lisztezett deszkán
kézzel széthúzzuk, és a széleitől elindulva kis halmokban tölteléket teszünk
rá. Ráhajtjuk a tésztát, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ezt addig
folytatjuk, míg az összes fánkot megtöltöttük. Kicsit még pihentetjük. Közben
felmelegítjük az olajat. Ebbe tesszük a fánkokat. Először fedő alatt, majd
nélküle sütjük, míg szép pirosak lesznek. A végén vaníliás porcukorral
megszórjuk.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése