Ads 468x60px

Pages

Narancsdzsem

2550.
cukrászati alapismeretek tankönyv

HOZZÁVALÓK:
8 kg vörösbélű narancs,
2 kg citrom,
8 kg cukor,
1/4 kg citromhéjon ledörzsölt kockacukor,
1/4 kg narancshéjon ledörzsölt kockacukor.

ELKÉSZÍTÉS:
A gyümölcsöt langyos vízben megmossuk, megtörölgetjük, és héját 1/2 kg kockacukorral ledörzsöljük. Ezután meghámozzuk (a fehér héjrészeket is eltávolítjuk), magját kiszedjük, gerezdekre bontjuk. A citrom- és a narancsszeleteket rozsdamentes-vagy zománcedényben kevergetéssel jól besűrítjük. Ezután beletesszük a cukrot, és kb. még 10 percig forraljuk. Egy tálkára mintát veszünk. A dzsemfőzést akkor fejezzük be, ha a kivett minta kihűlt állapotban csomós és kocsonyásodik. Ennek megállapítása után végül még hozzáadjuk a narancs- és citromhéjjal dörzsölt kockacukrot, amellyel még kb. 3 percig főzzük. Az ily módon elkészült dzsemet lassú kevergetés közben 45-50 fokra hűtjük le, és üvegekbe kanalazzuk. A dzsemmel vagy lekvárral töltött edényeket csak akkor szabad befedni, illetve lekötözni, amikor azok már bebőrösödtek, és teljesen kihűltek, mert különben a lekvár felületén lecsapódó pára a penészedést segítené elő.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése