Ads 468x60px

Pages

Csokoládés mézeskalács

 2667.

HOZZÁVALÓK:
25 dkg méz,
1 dl tej,
4 dkg darált dió,
2 tojás,
1/4 mokkáskanál szódabikarbóna,
1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeg,
1/4 mokkáskanál őrölt fahéj,
csipetnyi só,
1 citrom lereszelt héja,
30 dkg liszt,
baracklekvár,
a mázhoz:
6 dkg kakaó,
30 dkg szőlőcukor,
6 dkg vaj.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Először vajazzuk, majd liszttel hintsük ki egy kisebb zománcozott tepsi alját. Utána mérjünk ki 25 dkg mézet, és takaréklángon kevergetve melegítsük, amíg felolvad. Vegyük le a langyos mézet a tűzről, és adjunk hozzá 1 dl tejet, 4 dkg darált diót, 2 tojássárgáját, 1/4 mokkáskanál szódabikarbónát, 1/2 mokkáskanál őrölt szegfűszeget, 1/4 mokkáskanál őrölt fahéjat, egy csipetnyi sót, és 1 citrom reszelt héját. A mézes pépet habverővel kb. 10 percig keverjük, majd kisebb adagokban dolgozzunk bele 30 dkg lisztet. Ezután gyújtsuk be a sütőt, állítsuk 180 fokra, majd a megmaradt tojásfehérjét verjük kemény habbá, és egy főzőkanállal finoman forgassuk a tésztába. Végül a sűrű masszát öntsük a kivajazott tepsibe, egyenletesen kenjük szét benne, majd tegyük az előmelegített sütőbe, és mérsékelt tűzön süssük kb. 25 percig, amíg a teteje világosbarnára pirul. Ha lehűlt, metéljük le a szélét, és a lágy, de szívós tésztát vágjuk kb. 3×5 centiméteres darabokra, majd szobahőmérsékleten 2–3 napig pihentessük. Végül az egyes téglalapokat szeljük ketté, a közepét kenjük meg sűrű baracklekvárral, majd az egymásra helyezett lapokból álló töltött mézeskalácskockákat még 1 napig pihentessük.
Másnap egy kisebb zománcozott edényben 6 dkg kakaóhoz adjunk 30 dkg szőlőcukrot, és 1,8 dl vízzel keverjük simára. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük kb. 10 percig, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről, és tegyünk bele 6 dkg vajat. Utána a szobahőmérsékleten felpuhult mini mézeskalácsokat forgassuk bele a csokoládémártásba úgy, hogy az aljukat ne érje a máz. Legcélszerűbb egy tálaló villát jó mélyen beleszúrni az összeragasztott téglalapok aljába, és ily módon belemártani az öntetbe. Lecsepegtetés után egy nagyobb tálon helyezzük a mézeskalácsokat egymás mellé, ügyelve arra, hogy ne ragadjanak össze, és csak másnap tálaljuk, amikor a bevonat megszikkadt. Hűtőszekrénybe nem szabad tenni. A fenti mennyiségből kb. 36 db sütemény várható. A mézeskalács sokáig eltartható, és sajátos tulajdonsága, hogy az idő múlásával nem szárad ki, hanem egyre puhább, porhanyósabb és ízletesebb lesz. Ha több, mint egy héten át kívánjuk fogyasztani, akkor ne kenjünk bele baracklekvárt, mivel az szobahőmérsékleten tartva 4–5 nap után elkezd penészedni. Sokan rozslisztből készítik a mézeskalácsot, mert így különlegesebb az íze.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése