6.
HOZZÁVALÓK:
45 dkg liszt,
30 dkg vaj vagy margarin,
15 dkg porcukor,
1 tojás,
csipetnyi só,
a kinyújtáshoz liszt,
a tetejére 50 dkg darált mák,
12 dkg búzadara,
1 l tej,
4 tojás,
2 evőkanál cukor,
4 evőkanál sárgabarack lekvár,
1 rúd vanília,
1 citrom reszelt héja,
porcukor a szóráshoz.

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet összekeverjük a vajjal vagy margarinnal, a cukorral, az egész tojással és pici sóval, majd kézzel vagy robotgéppel sima tésztává dolgozzuk. Letakarva, hideg helyen fél órát pihentetjük. Közben a tejet a vaníliarúddal, a cukorral és a reszelt citromhéjjal felfőzzük. Lassan csorgatva, állandó keverés mellett beleöntjük a búzadarát és összefőzzük. A 4 tojást szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját 2 evőkanál vízzel simára keverjük, majd a darált mákkal együtt a langyosra hűtött tejbedarához keverjük. Végül hozzáadjuk a felvert tojáshabot is. A baracklekvárt felmelegítjük, (ha túl sűrű előbb keverjük ki 1-2 kanál forró vízzel). A tészta 2/3-át lisztezett deszkán kinyújtjuk és tepsibe terítjük. Megkenjük 3 evőkanál lekvárral, majd rásimítjuk a mákos tölteléket. A maradék tésztát kinyújtjuk és derelyemetszővel kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A tésztacsíkokat rácsos alakzatban a töltelékre fektetjük, és a tepsit előmelegített sütőbe toljuk. 200 C°-on kb. 40-45 percig sütjük. A süteményt kihűtjük, majd a rácsokat a maradék baracklekvárral bekenjük. Kockákra vágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.
Add a Startlaphoz
Címkék: , | edit post
0 Responses

Megjegyzés küldése