9.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg főtt, lisztes krumpli,
5 dkg vaj,
csipetnyi só,
1 tojás,
1 tojássárgája,
13 dkg liszt,
a töltelékhez:
1,5 dl tej,
12 dkg darált mák,
2 evőkanál méz,
2 evőkanál mazsola,
kevés rum,
csipetnyi fahéj,
kevés reszelt citromhéj,
1 evőkanál vaj,
piskótamorzsa szükség szerint,
tojás bekenni,
darált mák meghinteni,
1 evőkanál porcukor,
olvasztott vaj meglocsolni.

ELKÉSZÍTÉS:
A főtt krumplit egy gyúródeszkára reszeljük vagy krumplinyomón áttörjük, hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojást, a tojássárgáját meg a darabokra vágott hideg vajat, majd a hozzávalókból kemény tésztát gyúrunk, ha szükséges még egy kis lisztet vagy tojást adunk hozzá, a tésztát hengerré formáljuk, és 20 percig pihentetjük. Ez alatt felforraljuk a tejet, majd a mákot hozzáadva újra felforraljuk, belekeverjük a mézet, a mazsolát, a rumot, a fahéjat, a citromhéjat és a vajat, majd hagyjuk kihűlni, szükség esetén piskótamorzsával sűrítjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Lisztezett deszkán kb. fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd a lisztet lesöpörjük a tetejéről, cakkos szélű barátfüle-szaggatóval kb. 12 cm átmérőjű vágunk ki belőle, majd mindegyikre fél-fél evőkanál tölteléket teszünk, a tészta szélét bekenjük felvert tojással, a körök egyik falét ráhajtjuk a másikra, és a széleket összenyomkodjuk. Felforralunk 2 l sós vizet, beletesszük a tésztát, és kb. 15 percig enyhe tűzön főzzük. Közben a mákot összekeverjük 1 evőkanál porcukorral. A megfőtt tésztát óvatosan szedjük ki a vízből, és papírtörölközőn jól lecsöpögtetjük. A tésztát előmelegített tányérokon elrendezve mákkal meghintve, olvasztott vajjal meglocsolva, majd porcukorral meghintve szervírozzuk. Körtekompóttal még finomabb.
Add a Startlaphoz
Címkék: , | edit post
0 Responses

Megjegyzés küldése