Ads 468x60px

Pages

Mákospatkó

515.
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg liszt,
1/4 kg vaj,
12 tojássárgája,
6 evőkanál tejföl,
3 dkg élesztő,
2 evőkanál porcukor,
kevés só,
tej,
1/2 l mák,
1/4 kg cukor,
reszelt citromhéj,
őrölt fahéj,
zsír.

ELKÉSZÍTÉS:
Végy 1/2 kg lisztet a deszkára, és nyújts el benne 1/4 kg vajat. Ekkor tégy a lisztbe 12 tojássárgáját, 6 evőkanál tejfölt, 3 dkg tejben áztatott élesztőt, 2 kanál tört cukrot, kevés sót, és annyi tejet, amennyi szükséges hozzá. Keverd el egy széles késsel; ha összecsináltad, takard le és hagyd jól megkelni. Ezalatt készítsd el a tölteléket. Végy 1/2 liter mákot és daráld meg finomra. Ekkor tégy egy lábasba 1/4 kg cukrot, önts rá 2 csésze vizet, és hagyd sűrűre forrni. Tedd bele a mákot, keverj bele reszelt citromhéjat, és tört fahéjat; keverd el jól és tedd ki, hogy jól meghűljön. Ekkor vágd a tésztát annyi darabra, ahány patkók akarsz belőle készíteni. Nyújtsd ki mindegyiket 1/2 ujjnyi vastagra, rakd rá a mákot, és kend el rajta simára. Sodord össze, és tedd zsírral kikent tepszibe, vagy jó zsíros papírra. Kend meg tojással, hagyd még kissé kelni, és hagyd megsülni.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése