Ads 468x60px

Pages

Kevert tészta

847.
HOZZÁVALÓK:
25 dkg finomliszt, amiből 5 dkg-ot helyettesíthetünk teljes kiőrlésűvel,
1 csomag sütőpor,
12,5 dkg szobahőmérsékletű vaj, vagy margarin,
12,5 dkg cukor,
csipetnyi só,
2 tojás,
1 dl tej.

ELKÉSZÍTÉS:
A hozzávalókat egyszerre kell tálba tenni és robotgéppel alaposan kidolgoztatni, míg selymes fényű nem lesz!
Kikenünk egy sütőformát és beszórjuk zsemlemorzsával. 29 cm átmérőjű gyümölcstorta formába öntve ez a mennyiség éppen megfelelő. A sütőt jól felmelegítjük. Az a tapasztalat, hogy a gázsütő maximum 200 C fokra melegszik fel. A tésztát beleöntjük a formába. 6-7 percig sütjük (NEM tovább), majd a tetejét beszórjuk (nagyon sűrűn, szinte egymást érintve) azzal, amivel éppen gondoljuk, pl.: szőlő, meggy vagy darabolt ananász, lehet bármelyikhez diót, mandulát vagy mogyorót is tenni. Friss meggyből például különösen nagyon finom. Ha rá raktuk a gyümölcsöket, akkor visszatesszük a sütőbe. Még legalább 20 percig sütjük (a tészta állapotát a szokásos módon, húsvillával ellenőrizzük, akár a piskótát, ahhoz hasonló állagú tésztát kapunk egyébként).
Ha megsült, kivesszük és először a formában hagyjuk kicsit hűlni. Le kell takarni tiszta konyharuhával és annak tetejére nylon zacskót kell teríteni. Azt időnként forgatni, hogy ha nedves lett, akkor a száraz fele kerüljön a konyharuhára. Mire legközelebb meg lesz fordítva, a vizes oldal megszárad. Még melegen tálra kell tenni. Meg kell nézni, hogy a tészta elvált-e a sütőforma oldalától. Ha nem biztos, akkor a lapos fém húsvillát óvatosan a tészta és a forma oldala közé be kell vezetni, ha gyümölcstortaforma esetén minden redőbe. Vigyázat, a tészta ilyenkor még nagyon puha, könnyen törik!
A kiborítás trükkje a következő: Ahogy le van takarva a sütemény a fent leírt módon, egy nagyméretű fonott lábas-alátétet (vagy valami más könnyű, de elég szilárd lapot) kell rá tenni és azzal együtt az egészet megfordítani, majd deszkára tenni. A sütőformát ekkor könnyedén le lehet róla venni. A tálat, amire tenni akarjuk, ráborítjuk és a lábas-alátét alá nyúlunk, majd megfordítjuk. SOHA nem tároljuk betakaratlanul, mert kiszárad! Ha már langyos, tiszta, száraz konyharuhára cseréljük a nedveset, és ugyanúgy hagyunk rajta nylont is. Így napokig friss marad, nem kell hűtőbe tenni (kivéve, ha 30 fokos meleg van).

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése