Ads 468x60px

Pages

Kőttes fánk rumos barackízzel

1168.
HOZZÁVALÓK:
2 dl tej,
1 kávéskanál cukor,
1 dkg élesztő,
20 dkg liszt,
1 tojás,
só,
10 dkg zsír,
10 dkg barackíz,
5 cl rum.

ELKÉSZÍTÉS:
Langyosítsuk meg a tejet a cukorral. Futtassuk fel meleg helyen az élesztőt 1/2 dl cukrozott tejben. Adjuk a liszthez az egész tojást, a felfuttatott élesztőt, csipetnyi sót, és annyi tejet, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Dolgozzuk ki alaposan, és hagyjuk meleg helyen kelni. Osszuk el egyenletesen a tésztát kétrészes cserép sütőedényben, az egyes mélyedéseket csak 3/4 részig töltsük meg. Előmelegített sütőben süssük a fánkokat szép pirosra. Cserépedény hiányában tükörtojássütőbe (tarkedlisütőbe) tegyünk 1 mokkáskanál zsírt, és ebbe merjük a megkelt tésztát. A tűzhely lapján, nem túl erős tűzön mindkét oldalát süssük meg.
A barackízhez adjuk hozzá a rumot, és annyi vizet, hogy sűrű öntetet kapjunk, majd az egészet forraljuk fel. A megsült fánkokat porcukorral meghintve, forrón tálaljuk. Külön edényben kínáljuk a rumos barackízt.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése