Ads 468x60px

Pages

Almás bukta

1680.
HOZZÁVALÓK:
a kovászhoz:
1 evőkanál liszt,
3 dkg friss élesztő,
1 evőkanál porcukor,
1 dl tej,
a tésztához:
50 dkg liszt,
2 evőkanál porcukor,
kevés tej,
4 dkg vaj vagy margarin,
3 tojás sárgája,
csipetnyi só,
a töltelékhez:
3 savanykás alma,
2 evőkanál sárgabaracklekvár,
a tészta tetejére:
kevés olvasztott zsír.

ELKÉSZÍTÉS:
A langyos tejbe keverjük bele a szétmorzsolt élesztőt, a lisztet és a porcukrot, majd letakarva, langyos helyen futtassuk fel. A lisztet szórjuk mély tálba, közepébe vájjunk egy kis mélyedést, és öntsük bele a megkelt élesztőt, a tojássárgákat, a porcukrot, a sót és annyi langyos tejet, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Ezután dolgozzuk bele a vajat is, majd tegyük lisztezett tálba a cipóvá formált tésztát, és a tetejét is lisztezzük meg. Ruhával letakarva dupla nagyságúra kelesztjük. A kelt tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtsuk ki, vágjuk 5 x 8 cm-es téglalapokra, és hagyjuk 15 percig állni. Közben az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, és vágjuk negyedekbe. Egy-egy almadarabot kenjünk meg kevés sárgabaracklekvárral, majd tegyük a tésztadarabra. Úgy csomagoljuk be az almát, hogy ne látsszon ki a tésztából egy darabkája sem. Két végét nyomkodjuk be, és csavarjuk fel. Kikent tepsire vagy sütőlemezre helyezve, a tetejüket olvasztott zsírral kenjük meg, és előmelegített, forró, gőzös sütőben, közepes lángon süssük meg.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése