1843.
Segal Viktor receptje
HOZZÁVALÓK:
a kalácshoz:
1,7 dl langyos tej,
1,5 dkg friss élesztő,
2 tojássárgája,
4 dkg puha vaj,
28 dkg liszt,
4 dkg porcukor,
1 vaníliarúd,
1/2 teáskanál só,
a krémhez:
15 dkg mascarpone,
1 dl tejszín,
1/2 vaníliarúd kikapart magja,
1 evőkanál porcukor,
5-5 dkg aszalt meggy és
sárgabarack apróra vágva ehető virágok (többek között zsálya, rózsa).
ELKÉSZÍTÉS:
A kalácshoz az élesztőt
belemorzsoljuk a tejbe, és mintegy 30 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet
átszitáljuk. Egy tálban elkeverjük a tojássárgájákat, a vajat, a lisztet, a
porcukrot, a sót, a vaníliarúd kikapart magját, majd hozzáadjuk a felfutott
élesztőt. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg fényes lesz és elválik az edény
falától (kb. 10-15 perc). A kész tésztát hosszúkás kenyérformába töltjük, meleg
helyre tesszük, és 45 percig kelesztjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük, majd
a kalácsot 15-20 percig sütjük.
A mascarponét simára keverjük,
hozzáadjuk a vaníliát és a porcukrot. A tejszínt elektromos habverővel keményre
felverjük és óvatosan összeforgatjuk a mascarponéval, majd felhasználásig
hűtőben tároljuk. A kétujjnyi vastag
kalácsszeleteket vastagon megkenjük a mascarpone-krémmel, és megszórjuk az
ehető virágokkal.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése