2026.
HOZZÁVALÓK:
35 dkg liszt,
14 dkg vaj vagy margarin,
8 dkg zsemlemorzsa,
1,5 kg savanykás alma,
10 dkg cukor,
7 dkg mandula,
1 teáskanál őrölt fahéj,
3 evőkanál olaj,
csipetnyi só,
a szóráshoz:
2 evőkanál porcukor.
ELKÉSZÍTÉS:
Gyúrjuk össze a lisztet 2 dkg
megolvasztott vajjal, az olajjal, 1,5 dl langyos vízzel és csipetnyi sóval. Kb.
10 perc alatt dolgozzuk rugalmas tésztává, és formáljuk cipóvá. Kenjük meg a olajjal,
csomagoljuk folpackba, és szobahőmérsékleten, hagyjuk 1 órát állni. Pirítsuk
meg a zsemlemorzsát aranysárgára 5 dkg megforrósított vajon. Vágjuk félbe a
meghámozott almát, emeljük ki a magházát, majd szeleteljük fel vékonyra. Nyújtsuk
ki a tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra - kissé vastagabb legyen, mint
a hagyományos rétestészta. A vastag széleket vágjuk le. Hintsük meg a tésztát
zsemlemorzsával. Keverjük össze az almát a cukorral, a szálasra vágott
mandulával és az őrölt fahéjjal. Osszuk el a tölteléket a tésztán, a széleket hagyjuk
üresen. Tekerjük fel a rétest a hosszabb oldalánál fogva, majd fektessük sütőpapírral
kibélelt tepsibe. Kenjük meg a maradék olvasztott vaj felével, és rakjuk előmelegített
sütőbe. 175 fokon kb. 45 percig süssük. A sütőből kivéve kenjük meg a maradék
olvasztott vaj másik felével, és hintsük meg porcukorral. Melegen fogyasszuk, vaníliamártást
kínáljunk hozzá.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése