2026.
HOZZÁVALÓK:
35 dkg liszt,
14 dkg vaj vagy margarin,
8 dkg zsemlemorzsa,
1,5 kg savanykás alma,
10 dkg cukor,
7 dkg mandula,
1 teáskanál őrölt fahéj,
3 evőkanál olaj,
csipetnyi só,
a szóráshoz:
2 evőkanál porcukor.

ELKÉSZÍTÉS:
Gyúrjuk össze a lisztet 2 dkg megolvasztott vajjal, az olajjal, 1,5 dl langyos vízzel és csipetnyi sóval. Kb. 10 perc alatt dolgozzuk rugalmas tésztává, és formáljuk cipóvá. Kenjük meg a olajjal, csomagoljuk folpackba, és szobahőmérsékleten, hagyjuk 1 órát állni. Pirítsuk meg a zsemlemorzsát aranysárgára 5 dkg megforrósított vajon. Vágjuk félbe a meghámozott almát, emeljük ki a magházát, majd szeleteljük fel vékonyra. Nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra - kissé vastagabb legyen, mint a hagyományos rétestészta. A vastag széleket vágjuk le. Hintsük meg a tésztát zsemlemorzsával. Keverjük össze az almát a cukorral, a szálasra vágott mandulával és az őrölt fahéjjal. Osszuk el a tölteléket a tésztán, a széleket hagyjuk üresen. Tekerjük fel a rétest a hosszabb oldalánál fogva, majd fektessük sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kenjük meg a maradék olvasztott vaj felével, és rakjuk előmelegített sütőbe. 175 fokon kb. 45 percig süssük. A sütőből kivéve kenjük meg a maradék olvasztott vaj másik felével, és hintsük meg porcukorral. Melegen fogyasszuk, vaníliamártást kínáljunk hozzá.

Add a Startlaphoz
Címkék: , , | edit post
0 Responses

Megjegyzés küldése