Ads 468x60px

Pages

Kuglóf 1925-ből

 2613.

HOZZÁVALÓK:
2 dkg élesztő,
2-3 evőkanál cukor,
30 dkg grízes liszt,
tej,
8-10 tojássárgája,
1 kávéskanál só,
reszelt citromhéj,
50 dkg liszt
20 dkg porcukor,
15-20 dkg írósvaj,
kevés vaj,
kakaó,
4-5 dkg mazsola,
vaníliáscukor,
csokoládémáz.
 
ELKÉSZÍTÉS:
2 dkg szűken mért élesztőt egy kanál cukorral folyékonnyá keverünk. 30 dkg finom grízes lisztet és annyi langyos tejet teszünk bele, hogy jó sűrű palacsinta tésztát kapunk. Jól kikeverjük, és meleg helyen kelesztjük. Közé keverünk 8-10 tojássárgáját, 1 kávéskanálnyi sót, esetleg még reszelt citromhéjat és 50 dkg lisztet, 20 dkg porcukrot, és kevés langyos tejben felolvasztunk 15-20 dkg írósvajat szintén és ezekkel a tésztát se lágyra, se keményre összeállítjuk. Ha szükséges, még kevés tejet adhatunk hozzá, és nagyon jól kidolgozva kikeverjük. Keveset levéve megfestjük egy-két tejmerőkanál tejjel, amelyben egy-két kanál cukrot és mogyorónyi vajat és bőven kakaót oldunk fel. Jól kidolgozzuk, hogy a másik tésztánál valamivel lágyabb legyen. Mindkettőt külön edényben langyos helyen megkelesztjük. Ha megkelt a tésztából annyit vegyünk le, mint amennyi a csokoládés. Ezt kézzel lehetőleg keveset lisztezve, hosszúkásra ellapítjuk. A csokoládést ugyan így, és a fehér tésztára rátéve összegöngyöljük, és nagyon jól kikent formába tesszük. A megmaradt tésztába, kb. 4-5 dkg tisztított mazsolát keverünk és ezt is a formába téve, lassan megkelesztjük. Lassú tűzön 1 óra alatt sütjük. Vaníliás cukorral meghintjük, vagy csokoládémázzal bevonjuk.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése