Ads 468x60px

Pages

Datolyás gőzgombóc

518.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg durumbúzaliszt,
1 evőkanál méz,
3 dl szója-, rizs-, vagy zabtej,
20 dkg aszalt datolya,
10 dkg darált mandula,
4 evőkanál méz,
1 kiskanál fahéj,
késhegynyi őrölt szegfűszeg,
1 evőkanál citromlé,
2-3 csepp narancsolaj,
2-3 evőkanál liszt.

ELKÉSZÍTÉS:
A durumbúzalisztet átszitáljuk, hozzáadunk 1 evőkanál mézet, és 3 dl szója-, rizs-, vagy zabtejet, majd a deszkán átgyúrjuk. Letakarva, langyos helyen 1-2 óráig állni hagyjuk. A datolyát kimagozzuk, apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A darált mandulával és a fűszerekkel sűrű péppé keverjük, majd ízesítjük pár csepp narancsolajjal. Lisztezett deszkán 3 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd 8-10 cm átmérőjű korongokat vágunk ki belőle. A közepükre tölteléket rakunk, és a széleket rózsa formára felhajtogatjuk. Kiolajozott zöldséggőzölőbe tesszük, ügyelve arra, hogy a gombócok legalább 2 cm-re legyenek egymástól. 20-25 percig gőzöljük. Fazékban is gőzölhetjük oly módon, hogy az aljára kerek szitát, vagy gőzölőrácsot állítunk. Ügyeljünk rá, hogy a víz szintje ne érje el a gombócokat. Az edényt fedjük le, hogy elegendő gőz legyen mindig, különben a gombócok kiszáradnak.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése