526.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
a tésztához:
22,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
1/4 kiskanál só,
késhegynyi sütőpor,
2 evőkanál őrölt napraforgómag,
2 evőkanál apróra vágott zöldfűszer (friss koriander, petrezselyemzöld, bazsalikom, stb.),
3 evőkanál hideg krémsajt,
3-4 evőkanál vaj,
1,2 dl joghurt,
a töltelékhez:
2 evőkanál ghí, vagy étolaj,
1 evőkanál finomra reszelt gyömbér, vagy 1 kiskanál gyömbérpor 1 evőkanál citromlében elkeverve,
2 közepes paradicsom,
1/2 evőkanál őrölt koriander,
1/2 kiskanál kurkuma,
1 kiskanál garam masala,
1 evőkanál citromlé,
8,5 dkg apró rózsákra tördelt karfiol,
5,5 dkg megtisztított, és apró kockákra vágott burgonya,
finomra vágott zöldfűszerek.
ELKÉSZÍTÉS:
Az átszitált lisztet alaposan elkeverjük a sütőporral, az őrölt napraforgómaggal, a friss zöldfűszerrel és a sóval. Ujjbegyünkkel beledolgozzuk a krémsajtot, és a felszeletelt vajat. A joghurt és szükség szerint egy kevés víz segítségével kemény, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Legalább 1 órát pihentetjük. Közben elkészítjük a tölteléket. A burgonyát és a karfiolt puhára pároljuk. A paradicsomok héját lehúzzuk. A ghíben vagy olajban megpároljuk a hajszálvékony szeletekre vágott zöldpaprikát, és a friss gyömbért, majd beleaprítjuk a paradicsomokat. és rászórjuk a fűszereket. Sűrűre főzzük, hozzáadjuk a karfiolt és a burgonyát, és még 3-4 percig főzzük. Nem baj, ha közben kissé összetörnek a zöldségek. Miután levettük a tűzről, belekeverjük a citromlevet, és a zöldfűszert., lehűtjük és 26 egyenlő részre osztjuk. A tésztából rudat sodrunk, majd 13 szeletre vágjuk. Az első szeletből 14 cm átmérőjű lepényt nyújtunk, és éles késsel ketté vágjuk. A félkörökre 1-1 adag tölteléket teszünk, a tészta széleit megnedvesítjük, a töltelék felett kettéhajtjuk a félkört, majd gondosan lezárjuk, nehogy sütés közben szétnyíljon. A szélét villával megcifrázhatjuk.Kivajazott tepsibe tesszük , és 180 fokos sütőben megsütjük, vagy bő, forró zsíradékban aranybarnára sütjük.
A ghí elkészítése: 1/2 kg tiszta vajat lassú tűzön addig melegítjük, míg forrni kezd. Állandó kevergetés mellett főzzük, míg a vaj áttetsző lesz. Ha 1-2 csepp vizet adunk hozzá és az sercegő hangot ad, akkor elkészült a ghí. Finom szürőn átszűrjük, majd lefedve tároljuk. Nem szükséges, hogy betegyük a hűtőbe. A ghí serkenti az emésztést, nagyon jó méregtelenítő.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése