Ads 468x60px

Pages

Erdélyi málélepény

1489.
HOZZÁVALÓK:
1 kg kukoricaliszt,
1 l tej,
6 kanál cukor,
3 tojás,
tojásnyi zsír,
késhegynyi só.

ELKÉSZÍTÉS:
Egy kiló szitált kukoricalisztet tegyünk tálba, öntsünk bele egy liter langyos tejet, hat kanál cukrot, három egész tojást, egy nagy tojásnyi zsírt, és egy késhegynyi sót. Ezeket keverjük jól össze, hogy kissé híg tészta legyen belőle. Ha éppen szükségesnek tartjuk, tehetünk bele kevés vizet is. Ezt a tésztát nem kell elverni, mert az csak időpazarlás lenne. Amint összekevertük, öntsük bele egy fagyos zsírral jól kikent tepsibe, és tegyük azonnal rendes tűz mellett sütőbe. Fél óra alatt, ha nem öntöttük igen vastagra, szép pirosra megsül. Az elkészült lepényt tegyük deszkára, vagdaljuk föl nagy kockákba, s melegen tálaljuk az asztalra. Az összekevert máléliszt-tésztát ennél még gyorsabban is ki lehet sütni. Tegyünk egy palacsintasütőbe egy kanálnyi zsírt lángtűzre, és mikor a zsír forró, rakjuk kanalanként zsemleszelet formákba a tésztát. Mikor a tésztának egyik fele gyors sütés mellett szép piros lett, fordítsuk meg, és csak azután szedjük ki a zsírból. Így süssük ki rendre: ha a zsír elapad, a tészta alá mindig tegyünk egy-egy kanállal, nehogy szárazon sülve megfüstölődjék. Ha így készítjük a málét, ezt kanalas málépogácsának hívják. Igen gyorsan készül és elég kellemes ízű tészta.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése