1489.
HOZZÁVALÓK:
1 kg kukoricaliszt,
1 l tej,
6 kanál cukor,
3 tojás,
tojásnyi zsír,
késh egynyi
só.
ELKÉSZÍTÉS:
Egy kiló szitált kukoricalisztet
tegyünk tálba, öntsünk bele egy liter langyos tejet, h at
kanál cukrot, h árom egész tojást, egy nagy
tojásnyi zsírt, és egy késh egynyi sót. Ezeket
keverjük jól össze, h ogy kissé h íg
tészta legyen belőle. Ha éppen szükségesnek tartjuk, teh etünk
bele kevés vizet is. Ezt a tésztát nem kell elverni, mert az csak időpazarlás
lenne. Amint összekevertük, öntsük bele egy fagyos zsírral jól kikent tepsibe,
és tegyük azonnal rendes tűz mellett sütőbe. Fél óra alatt, h a
nem öntöttük igen vastagra, szép pirosra megsül. Az elkészült lepényt tegyük
deszkára, vagdaljuk föl nagy kockákba, s melegen tálaljuk az asztalra. Az
összekevert máléliszt-tésztát ennél még gyorsabban is ki leh et
sütni. Tegyünk egy palacsintasütőbe egy kanálnyi zsírt lángtűzre, és mikor a
zsír forró, rakjuk kanalanként zsemleszelet formákba a tésztát. Mikor a
tésztának egyik fele gyors sütés mellett szép piros lett, fordítsuk meg, és
csak azután szedjük ki a zsírból. Így süssük ki rendre: h a
a zsír elapad, a tészta alá mindig tegyünk egy-egy kanállal, neh ogy
szárazon sülve megfüstölődjék. Ha így készítjük a málét, ezt kanalas
málépogácsának h ívják. Igen gyorsan készül és
elég kellemes ízű tészta.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése