1488.
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
2 dkg élesztő,
1/2 kg friss tepertő.
ELKÉSZÍTÉS:
Ha kenyeret nem is sütünk a h áznál,
azért tepertős vakarcsot készíth etünk külön e
célra gyúrt kenyértésztából. Egy kiló lisztet két deka élesztővel és annyi
meleg, sós vízzel, h ogy kissé keményecske
tészta legyen belőle, gyúrjunk jól össze, és pedig tálban, mert csak tálban leh et
jól eldagasztani. A tésztát félórai folytonos dagasztás után tálastul együtt
tegyük jó meleg h elyre. Mikor a tészta a
tálból kezd kiduzzadni, vegyük el a melegről és borítsuk deszkára. Ekkor fél
kilónyi friss tepertőt vagdaljunk meg jól és a tepertőt gyúrjuk össze a
tésztával úgy, h ogy a kettő teljesen
elvegyüljön egymással. A tésztát ezután nyújtófával nyújtsuk ki, de csak
annyira, h ogy 3 ujjnyi vastag legyen. A
kinyújtott tésztát h ajtsuk össze, h ogy
félh old alakú legyen és az ívezet formájú
oldalán levő szélét vágjuk be itt-ott késsel, félujjnyi h osszúságban.
Nem kell bekenni, csak úgy mint van, tegyük száraz tepsire sülni. Csöndes tűzön
süssük, mert különben belül a vastag tészta könnyen sületlen marad. Ennek, h ogy
jó legyen, legalább egy órai sülés kell. A tepertős vakarcs forrón igen jó
étel.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése