Ads 468x60px

Pages

Tepertős vakarcs

1488.
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
2 dkg élesztő,
1/2 kg friss tepertő.

ELKÉSZÍTÉS:
Ha kenyeret nem is sütünk a háznál, azért tepertős vakarcsot készíthetünk külön e célra gyúrt kenyértésztából. Egy kiló lisztet két deka élesztővel és annyi meleg, sós vízzel, hogy kissé keményecske tészta legyen belőle, gyúrjunk jól össze, és pedig tálban, mert csak tálban lehet jól eldagasztani. A tésztát félórai folytonos dagasztás után tálastul együtt tegyük jó meleg helyre. Mikor a tészta a tálból kezd kiduzzadni, vegyük el a melegről és borítsuk deszkára. Ekkor fél kilónyi friss tepertőt vagdaljunk meg jól és a tepertőt gyúrjuk össze a tésztával úgy, hogy a kettő teljesen elvegyüljön egymással. A tésztát ezután nyújtófával nyújtsuk ki, de csak annyira, hogy 3 ujjnyi vastag legyen. A kinyújtott tésztát hajtsuk össze, hogy félhold alakú legyen és az ívezet formájú oldalán levő szélét vágjuk be itt-ott késsel, félujjnyi hosszúságban. Nem kell bekenni, csak úgy mint van, tegyük száraz tepsire sülni. Csöndes tűzön süssük, mert különben belül a vastag tészta könnyen sületlen marad. Ennek, hogy jó legyen, legalább egy órai sülés kell. A tepertős vakarcs forrón igen jó étel.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése