1625.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
17,5 dkg vaj, vagy margarin,
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
5 dkg frissen darált mandula,
12,5 dkg nádcukor,
3 evőkanál tej v. tejszín,
1/2 csomag kardamom,
1-1 jókora csipetnyi fahéj és szegfűbors
7,5 dkg egész mandula.

ELKÉSZÍTÉS:
A hideg zsiradékot szabdaljuk fel kis darabokra, majd a liszttel és a darált mandulával együtt halmozzuk gyúródeszkára. Utána szórjuk rá a nádcukrot. Adjuk hozzá a tejet vagy tejszínt és a fűszereket. Az összes hozzávalót egy nagy késsel dolgozzuk el, majd kézzel gyorsan gyúrjuk kemény tésztává. Göngyöljük fóliába, és 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe pihenni.
A mandulaszemeket vágjuk fel hosszában, lehetőség szerint vékony szeletekre. Ez ugyan kissé aprólékos munka lehet, de ettől a spekulatius később rendkívül tetszetős lesz (használható hámozott vágott mandula is). Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Zsírozzuk ki, vagy béleljük ki sütőfóliával a sütőlemezt. A mandulalevélkékkel sűrűn beszórt gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 4 mm vastagra. Utána vágjunk belőle kis négyszögeket vagy rombuszokat. A spekulatiust a mandulás oldalával felfelé rakjuk a sütőlemezre. A sütőben középen kb. 12 percig süssük aranybarnára.
Add a Startlaphoz
0 Responses

Megjegyzés küldése