1808.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
30 dkg főtt, áttört burgonya,
30 dkg liszt,
8 dkg fagyos zsír,
1 tojás,
1 mokkáskanál só,
1 dkg élesztő,
1 dl tej,
2 kockacukor,
a töltelékhez:
15 dkg főtt, áttört burgonya,
10 dkg margarin,
10 dkg porcukor,
10 dkg finomra darált dió,
5 dkg mazsola,
1 mokkáskanál reszelt citromhéj,
a kalács tetejére:
1tojás.

ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük bele a meglangyosított tejbe a szétmorzsolt élesztőt és a kockacukrot, majd hagyjuk felfutni. Egy mély tálba öntsük bele a lisztet, rakjuk a közepébe a főtt, áttört burgonyát, a darabokra vágott zsírt, a tojást, a sót és a felfutott élesztős tejet hozzáöntve, dagasszuk sima tésztává. A tetejét lisztezzük be, és konyharuhával takarjuk le. Langyos helyen jó fél órán keresztül hagyjuk kelni, ezután újra gyúrjuk át és két részre osztva, ismét kelesszük, most már két órán keresztül. Közben a diótöltelékhez keverjük habosra a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá az áttört burgonyát, a reszelt citromhéjat és a megmosott, leszárazott mazsolát, végül pedig diót. Nyújtsuk a tésztát lisztezett deszkán vékonyra, kenjük rá a töltelék felét, majd szorosan csavarjuk össze, mint a rétest. A két végét kicsit nyomjuk össze, a tetejét kenjük meg felvert tojással és tegyük sütőlemezre. Hagyjuk háromnegyed óráig pihenni, végül villával megszurkálva tegyük előmelegített, forró sütőbe, és közepes lángon süssük szép pirosra.

Add a Startlaphoz
Címkék: , , | edit post
0 Responses

Megjegyzés küldése