Ads 468x60px

Pages

Keleti rétes karamell-öntettel

1854.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
20 dkg liszt,
1 tojás,
1 evőkanál étolaj,
ecet,
só,
a töltelékhez:
8 tojás,
15 dkg vaj,
8 dkg cukor,
3 dkg csokoládéreszelék,
15 dkg dió,
4 - 4 dkg datolya, füge, cukrozott narancshéj, citromhéj, mazsola és aszalt szilva,
csipetnyi só,
őrölt fahéj,
őrölt szegfűszeg,
csipetnyi őrölt szerecsendió,
kardamom,
a karamellöntethez:
5 dl tej,
2 tojássárgája,
krémpor,
15 dkg cukor.

ELKÉSZÍTÉS:
Gyúrjuk tésztává a lisztet a tojással, az étolajjal, kevés ecettel, sóval és vízzel. kenjük meg a tésztát olajjal, és meleg helyen letakarva mintegy fél órát pihentessük, mert a frissen gyúrt rétestésztát nem lehet kinyújtani. A töltelék elkészítéséhez keverjük habosra a vajat a cukor felével, majd apránként adjuk hozzá a tojások sárgáját, és addig keverjük amíg laza masszát nem kapunk. Verjük kemény habbá a tojásfehérjét a maradék cukorral. A tojáshabot keverjük bele a masszába, óvatosan adjuk hozzá a finomra vágott diót, a szárított gyümölcsöket és a fűszereket. Csak ezután kezdjük el nyújtani a rétestésztát, egy alaposan belisztezett abroszon. Eleinte lisztezett nyújtófával, majd a belisztezett kezünkkel nyújtsuk a tésztát óvatosan addig, amíg az áttetsző nem lesz, ügyeljünk azonban arra, hogy ki ne lyukadjon. A kinyújtott rétestészta felületének 2/3 részén kenjük szét egyenletesen a tölteléket, majd az abrosz segítségével göngyöljük össze a tésztát. Helyezzük a rétest enyhén kizsírozott tepsibe, és kenjük meg olvasztott vajjal. Ezután süssük meg – kb 40 perc alatt - 180 fokra előmelegített sütőben.. A karamellöntethez keverjük el a hideg tejben a tojássárgákat és a krémport. Óvatosan karamellizáljuk a cukrot és engedjük fel 1,5 dl vízzel. Miután a karamell feloldódott a vízben keverjük bele a tejes krémet, és éppen csak forraljuk fel, miközben végig kevergetjük. A rétest elkészülte előtt mintegy 5 perccel még egyszer kenjük meg olvasztott vajjal, hogy ropogós legyen.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése