2138.

HOZZÁVALÓK:
mandulás piskóta:
5 tojás,
4 evőkanál fehérbor,
15 dkg cukor,
1 citrom lereszelt héja,
1 kiskanál citromlé,
12,5 dkg liszt,
12,5 dkg hámozott, darált mandula,
a töltelékhez:
8 lap világos zselatin,
1/4 l fehérbor,
2 citromkarika,
pár szem szegfűszeg,
1 rúd fahéj,
4 tojás,
17,5 dkg cukor,
1 csomag vaníliáscukor,
csipetnyi só,
40 dkg tejszín,
2 csomag habfixáló,
a díszítéshez:
50 dkg muskotályos szőlő,
1/2 citrom,
10 dkg tejszín,
1 citrom durvára reszelt héja,
a zseléhez:
1 csomag tortazselé,
mentalevél.

ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük habosra a tojások sárgáját a felmelegített borral, a citromhéjjal és 10 dkg cukorral. Verjük kemény habbá a tojásfehérjéket a citromlével és a maradék cukorral. A habot óvatosan adjuk hozzá az átszitált liszttel és a mandulával együtt a krémhez. Öntsük a masszát kizsírozott kerek tortaformába és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-30 percig süssük. A tortát hagyjuk kihűlni a formában, vegyük ki, és vágjuk ketté. Áztassuk vízbe a zselatint. A bort forraljuk fel a citromkarikával és a fűszerekkel, és kb. 10 percig "érleljük ". Keverjük ki alaposan a tojásokat 15 dkg cukorral, a vaníliáscukorral és a sóval. A krémet öntsük fel a még forró borral, és vízfürdőn kb. 2 percnyi folyamatos keveréssel sűrítsük be. Végül adjuk hozzá a jól kinyomkodott zselatint, és hűtőben hűtsük le. Mielőtt megdermedne, keverjük bele a habfixálóval és a maradék cukorral felvert tejszínt. Rakjunk tortagyűrűt az alsó tortalap köré, simítsuk rá a krémet, majd tegyük rá a másik tortalapot. Mossuk meg, vágjuk félbe és magozzuk ki a szőlőt, és a citromkarikákkal együtt díszítsük ki vele a tortát. A zselét készítsük el a leírás szerint, és öntsük a tortára. Amikor a zselé megdermedt, vegyük le a tortakarikát, vonjuk be az oldalát tejszínhabbal, és hintsük meg reszelt citromhéjjal.

Add a Startlaphoz
0 Responses

Megjegyzés küldése