Ads 468x60px

Pages

Húsvéti cipócskák

 2862.

HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
17 dkg cukor,
15 dkg vaj,
4 dkg élesztő,
1 teáskanál só,
2,5 dl tej,
1 tojás,
6 tojássárgája,
1 csomag vaníliáscukor,
1/2 citrom lereszelt héja,
1/4 narancs lereszelt héja,
további 2 tojássárgája a bekenéshez,
zsiradék a tepsihez.
 
ELKÉSZÍTÉS:
A tészta hozzávalóiból készítsünk kelt tésztát úgy, hogy a langyos tej felében feloldjuk az élesztőt; belekeverünk egy kevés lisztet, meghintjük liszttel, és meleg helyen kelni hagyjuk. Ez alatt a maradék langyos tejben oldjuk fel a cukrot, a vaníliáscukrot, a sót és a vajat. Amikor a kovász tetején széles repedések jelennek meg, dolgozzuk össze a tészta többi hozzávalójával úgy, hogy kemény tésztát kapjunk. A tésztából formázzunk egy golyót, és letakarva hagyjuk kelni, ezután sima kézzel erősen lapítsuk meg, majd letakarva tovább kelesszük, míg laza, apró lyukacsos nem lesz. 20 percnyi pihentetés után vágjuk három egyforma részre, amikből szintén formázzunk golyókat. Ezeket tegyük enyhén belisztezett tepsibe, letakarva ismét kelesszük egy kicsit, tojássárgájával kenjük be a tetejét, és levegőn szárítsuk meg. Ezután éles késsel három helyen mélyen vágjuk be a cipócskák tetejét és előmelegített sütőben kb. 200 fokon 50-60 perc alatt süssük szép aranybarnára. A megsült cipócskák teteje úgy kell, hogy kinézzen, mintha belakkozták volna.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése