Ads 468x60px

Pages

Kőttes kapros túrós lepény

 2871.

Benke Laci bácsi receptje

HOZZÁVALÓK:
60 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
5 dkg cukor,
2 dl tej,
2 tojás,
5 dkg vaj,
citromhéj,
só,
a tepsi kenéséhez: zsír,
a töltelékhez:
1 kg túró,
5 tojás,
2 dkg só,
3 zsemle,
12 dkg cukor,
10 dkg vaj,
1 csomag kapor,
2 dl tejföl,
a kenéshez:
tojás, tejföl, cukor.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Az élesztőt langyos cukros tejjel, kevés liszttel elkeverjük, folyós kovászt készítünk, majd azt letakarjuk. Ha duplája lesz, a liszt közepébe öntjük. Langyos, cukros, tojássárgás tejet, csipet sót, reszelt citromhéjat teszünk hozzá, és közepes keménységű tésztát gyúrunk. Mikor már a tészta kezd a fakanáltól és edénytől elválni, az olvasztott vajat, vagy tiszta sertés zsírt is hozzágyúrjuk, és szép hólyagosra kidagasztjuk. Liszttel meghintve és letakarva langyos helyen kelesztjük. Míg kel, elkészítjük a tölteléket. A szitán áttört túróhoz adjuk a habosra kevert vaj, tojássárga és tejfel keverékét, a héj nélküli, ½ x ½ cm-es kockára vágott zsemlét, és a finomra vágott üde kaprot. A tojásfehérjéket, azt is, ami a tésztagyúrásból megmaradt, folyós habbá verjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot, és ezzel addig verjük, míg a cukor el nem olvad, és egy kemény habot nem kapunk. Fokozatos gyengéd keveréssel a túróhoz adjuk a habot. Közben a tésztánk újból megkelt. Lisztezett nyújtódeszkán kb. 1 cm vastag téglalapformára nyújtjuk. Kizsírozott lemeztepsibe tesszük a kelt tésztát, majd a könnyű, krémszerű tölteléket egyenletesen elkenjük rajta. Félórás kelesztés után a túrókrém tetejét tejfeles tojással, miben kevés porcukor is van, lekenjük. Szitával porcukrot szórunk rá. 180 fokos sütőben gyönyörű pirosra sütjük. Negyedórás pihentetés után vágjuk fel. A kapros köttes túrósnál a töltelék kétszer annyi, mint a tészta, és remeg a finomságtól.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése