2016.
HOZZÁVALÓK:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj,
4 tojás,
10 dkg cukor,
2 dkg vaníliáscukor,
2-3 dl tej,
20 dkg mazsola,
20 dkg cukrozott narancshéj,
5 dkg cukrozott citromhéj,
20 dkg cukrozott gyümölcs,
1 citrom lereszelt héja,
10 dkg durván aprított dió,
5 dkg hámozott mandula,
pici só.
ELKÉSZÍTÉS:
Kelesszük meg az élesztőt cukros
tejben. Szitáljuk egy tálba a lisztet, készítsünk a közepére egy mélyedést, Majd
adjuk hozzá a megkelt élesztőt, a cukrot, a tojást, 15 dkg olvasztott vajat és
annyi langyos tejet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Miután a dagasztást
befejeztük, a tésztát takarjuk le, és meleg helyen 45 percig hagyjuk kelni. Ezután
borítsuk lisztezett gyúródeszkára, és óvatosan gyúrjuk át. Dolgozzuk bele a
mazsolát, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a mandulát, és a diót. A
mazsolát előzőleg rumos teában Áztassuk be, hozzáadás előtt csepegtessük le, és
lisztben hempergessük meg. Erre azért van szükség, hogy a mazsola ne szálljon a
tészta aljára. Tegyük a tésztát zsírozott, kilisztezett magas tepsibe, takarjuk
le és 30 percig pihentessük. Előmelegített sütőben, közepes tűzön 50-60 percig
süssük. 30 perces sütés után keresztben vágjuk be, hogy kialakuljon a
"koronája". Locsoljuk meg a maradék olvasztott vajjal, majd süssük tovább.
A sütőformában hagyjuk félig kihűlni, majd óvatosan emeljük rácsra, hogy az
alja ne párásodjék be. Csak akkor szeletelhető, ha már egészen kihűlt.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése