Ads 468x60px

Pages

Potica

2242.

HOZZÁVALÓK:
2 dkg élesztő,
50 dkg liszt,
1 dl langyos tej,
5 dkg cukor,
1 csomag vaníliáscukor,
1 kiskanál só,
3 tojássárgája,
20 dkg vaj,
1 felvert tojás,
a mazsolás töltelékhez:
30 dkg mazsola.
3 evőkanál rum,
3 tojássárgája,
20 dkg cukor,
1 csomag vaníliáscukor,
1 citrom,
2 evőkanál tejszín,
2 evőkanál zsemlemorzsa,
a diós töltelékhez:
5 dkg mazsola,
kevés rum,
30 dkg darált dió,
2 dl tejszín,
1 evőkanál vaj,
5 dkg cukor,
1 tojás,
1 citrom,
csipetnyi fahéj.

ELKÉSZÍTÉS:
Oldjuk fel az élesztőt 1/2 dl meleg vízben. Keverjük össze a tejet, a cukrot, a sót, a tojássárgáját, és az élesztőt. Gyúrjuk bele a lisztet, és a vajat. Fakanállal dolgozzuk ki simára. Jól meglisztezett deszkán nyújtsuk 2 cm vastagságúra, majd hajtsuk össze a harmadára. Ezt még kétszer ismételjük meg. Letakarva, meleg helyen 1-2 órát kelesszük. Osszuk 2 részre, nyújtsuk ki 2 cm vastagságúra, töltsük meg a töltelékkel és csavarjuk össze, mint a bejglit. Tetejét felvert tojással kenjük be. Kétszeresére kelesszük. Közepesen meleg sütőben 50-60 percig süssük. Kihűlve szeleteljük.
A mazsolás töltelékhez áztassuk a mazsolát a rumba. Keverjük össze a tojássárgákat a cukorral, a vaníliáscukorral, a citrom lereszelt héjával, a tejszínnel, és a zsemlemorzsával. Gőz fölött forrósítsuk át.
A diós töltelékhez áztassuk kevés rumba a mazsolát, Majd keverjük össze a darált dióval, a tejszínnel, és az olvasztott vajjal. Tegyük forró gőz fölé, keverjük bele a cukrot, a tojást, a citrom lereszelt héját, a citrom levének felét, és egy csipetnyi fahéjat. Keverjük össze alaposan, és forrósítsuk át. A töltelékeket kihűtve keverjük össze, és a kenjük tésztára.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése