2490.
HOZZÁVALÓK:
60 dkg liszt,
18 dkg zsír,
4 dl tejföl,
1 evőkanál + 20 dkg cukor,
2 dkg élesztő,
2 tojás,
3 cl rum,
2 kg szilva,
3 g őrölt fahéj,
3 g örölt szegfűszeg,
10 dkg zsemlemorzsa,
8 dkg dióbél,
só.
ELKÉSZÍTÉS:
Morzsoljuk el a lisztben a
zsiradékot kézzel. A tejfölben oldjuk fel a sót, az evőkanál cukrot és az
élesztőt. A gyúródeszkán képezzünk a lisztből fészek alakot, tegyük a közepébe a
tejfölös morzsát, a tojások sárgáját és a rumot. Az így összeállított tésztát gyúrjuk
össze alaposan, majd nyújtsuk 1-1,5 cm vastagságúra. Hajtsuk háromba, majd alakítsuk
téglalapformára és letakarva, hűvös helyen kb. 20 percig pihentessük. A
nyújtást és a hajtogatást még háromszor ismételjük meg, közben a tésztát 20-20
percig pihentessük. Ezután tegyük a tészta felét 1 cm vastagra nyújtva
kizsírozott tepsibe és tojásfehérjével megkenve szikkasszuk. A töltelékhez mossuk
meg a szilvát, magozzuk ki és keverjük össze 10 dkg cukorral, őrölt fahéjjal és
az őrölt szegfűszeggel. Szórjuk rá a tésztára a zsemlemorzsát, 10 dkg cukrot és
a darált diót. Erre terítsük rá az előkészített szilvát, majd a tészta másik
felével borítsuk be. Tetejét kenjük meg vékonyan zsírral és közepes
hőmérsékletű sütőbe téve süssük meg.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése