Ads 468x60px

Pages

Plébános mézeskalácsa

1932.
HOZZÁVALÓK:
20 dkg vaj,
10 dkg barnacukor,
20 dkg kristálycukor,
3 dl tejszín,
3 dl méz,
2 evőkanál fahéj,
2 evőkanál őrölt gyömbér,
1 mokkáskanálnyi szegfűszeg,
csipetnyi őrölt szegfűbors,
1 kg liszt,
2 evőkanál szódabikarbóna,
a díszítéshez:
1 tojásfehérje,
porcukor,
1 evőkanál rizsliszt.

ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük simára a vajat a cukorral, a meglangyosított mézzel, adjuk hozz a fűszereket és a felvert tejszínt. A szódabikarbónát keverjük el a liszttel, és kis adagokban adjuk hozzá a mézes keverékhez. Jó alaposan gyúrjuk össze. A tésztát egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentessük. A legjobb, ha nem egészben tesszük be a hűtőbe, hanem 6-8 cipót formázunk belőle. Másnap a cipókat lisztezett deszkán nyújtsuk 1/2 centi vastagságúra. A kinyújtott tésztából különböző formákkal; szívvel, csillaggal, holddal, fenyőfával szúrjuk ki a süteményeket, melyeket rakjunk sorba egy kizsírozott tepsiben. Ebből a mennyiségből kb. 6 tepsi sütemény lesz. A sütőt 200 fokra melegítsük elő, és a tésztát 5-8 percig süssük. A tésztának világosbarnának kell lennie, amikor kivesszük, ugyanis még sütés után is barnulni fog. Ha a tepsit a sütőből kivettük, szedjük ki a kalácsokat, de mindenképpen mozgassuk meg lapáttal, mert később könnyen törik. A kihűlt mézeskalácsokat tároljuk száraz helyen, fémdobozban.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése