2156.
Benke Laci bácsi receptje

HOZZÁVALÓK:
8 tojássárgája,
2 dkg őrölt kávé,
20 dkg cukor,
20 dkg dió,
9 tojásfehérje,
a krémhez:
3 dl tej,
15 dkg cukor,
5 dkg kakaópor,
25 dkg margarin,
5 dkg csokoládé,
5 dkg csokoládé pudingpor,
a díszítéshez:
20 dkg tejszínhab,
5 dkg csokoládé,
konyakos meggy,
dió.

ELKÉSZÍTÉS:
A tojások sárgáját a cukor 1/3-val, és az őrölt kávéval habosra keverjük. A tojás fehérjét félkemény habbá verjük, majd a kristálycukor 2/3-val addig keverjük tovább, még a cukor el nem olvad. Így egy jó állományú kemény hab lesz. A tojás sárgához tesszük, és a darált dióval lazán könnyedén egyneműsítjük. A masszát zsírpapírral bélelt tortakarikába elegyengetjük, felhúzva a forma szélére, és 180 fokos kitámasztott sütőben 30 percig sütjük. Nos egy pár jó tanács. Ha nincs tortakarika, lábasban is lehet sütni, de a lábas aljára feltétlenül szabjunk be papírt. Az edény szélére azért kell felhúzni a nyers tésztát, hogy ne legyen "púpos" a tortánk a sütés után. És hogy mit jelent a kitámasztás a sütőnél? Azt, hogy egy fakanálnyéllel a sütő ajtót kitámasztjuk, így szebben feljön a tészta a sütéskor, mert a keletkezett gőzök nem nyomják össze. A krémhez a tej 2/3 részét felforraljuk, majd a csokoládé pudingporral, tört csokival és cukorral, valamint 1/3 hideg tejjel és kakaóporral elkevert anyaghoz öntjük és felfőzzük. Hagyjuk kihűlni. A vajat vagy margarint habosra keverjük, majd a hideg felfőzött krém alappal egy könnyű krémmé habosítjuk. Közben a tortánk megsült felületét. liszttel megszórjuk, a sütő lemezen megfordítjuk, és így hagyjuk kihűlni. A formából kivágjuk, a sütőpapírt lehúzzuk, és vízszintesen háromba felvágjuk. A habos csoki krémmel betöltjük, az oldalát és tetejét szép egyenletesen lekenjük a krémmel. Ügyeljünk arra, hogy ami a torta alja volt az most a teteje legyen. Így szép "éle" lesz a tortánknak. Az oldalát dióba panírozzuk, felületére tejszínhab rózsákat dresszírozunk. Konyakos meggyel és csoki reszelékkel díszítjük. Igen üde ízű torta lesz azzal, hogy főzött krémmel töltöttük meg. Jól kihűtjük, és forró vízbe mártott száraz késsel csak azután szeleteljük.

Add a Startlaphoz
0 Responses

Megjegyzés küldése