2156.
Benke Laci bácsi receptje
HOZZÁVALÓK:
8 tojássárgája,
2 dkg őrölt
kávé,
20 dkg cukor,
20 dkg dió,
9 tojásfehérje,
a krémhez:
3 dl tej,
15 dkg cukor,
5 dkg kakaópor,
25 dkg
margarin,
5 dkg
csokoládé,
5 dkg
csokoládé pudingpor,
a díszítéshez:
20 dkg
tejszínhab,
5 dkg
csokoládé,
konyakos meggy,
dió.
ELKÉSZÍTÉS:
A tojások
sárgáját a cukor 1/3-val, és az őrölt kávéval habosra keverjük. A tojás
fehérjét félkemény habbá verjük, majd a kristálycukor 2/3-val addig keverjük
tovább, még a cukor el nem olvad. Így egy jó állományú kemény hab lesz. A tojás
sárgához tesszük, és a darált dióval lazán könnyedén egyneműsítjük. A masszát
zsírpapírral bélelt tortakarikába elegyengetjük, felhúzva a forma szélére, és
180 fokos kitámasztott sütőben 30 percig sütjük. Nos egy pár jó tanács. Ha
nincs tortakarika, lábasban is lehet sütni, de a lábas aljára feltétlenül
szabjunk be papírt. Az edény szélére azért kell felhúzni a nyers tésztát, hogy
ne legyen "púpos" a tortánk a sütés után. És hogy mit jelent a
kitámasztás a sütőnél? Azt, hogy egy fakanálnyéllel a sütő ajtót kitámasztjuk,
így szebben feljön a tészta a sütéskor, mert a keletkezett gőzök nem nyomják
össze. A krémhez a tej 2/3 részét felforraljuk, majd a csokoládé pudingporral,
tört csokival és cukorral, valamint 1/3 hideg tejjel és kakaóporral elkevert
anyaghoz öntjük és felfőzzük. Hagyjuk kihűlni. A vajat vagy margarint habosra
keverjük, majd a hideg felfőzött krém alappal egy könnyű krémmé habosítjuk.
Közben a tortánk megsült felületét. liszttel megszórjuk, a sütő lemezen
megfordítjuk, és így hagyjuk kihűlni. A formából kivágjuk, a sütőpapírt
lehúzzuk, és vízszintesen háromba felvágjuk. A habos csoki krémmel betöltjük,
az oldalát és tetejét szép egyenletesen lekenjük a krémmel. Ügyeljünk arra,
hogy ami a torta alja volt az most a teteje legyen. Így szép "éle"
lesz a tortánknak. Az oldalát dióba panírozzuk, felületére tejszínhab rózsákat
dresszírozunk. Konyakos meggyel és csoki reszelékkel díszítjük. Igen üde ízű
torta lesz azzal, hogy főzött krémmel töltöttük meg. Jól kihűtjük, és forró
vízbe mártott száraz késsel csak azután szeleteljük.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése