2187.
HOZZÁVALÓK:
1 kg egreshez:
8 dkg mazsola,
0,2 dl
citromlé,
30 dkg méz.
ELKÉSZÍTÉS:
Mosás után a
kemény húsú, nem túl érett egres szárát és bibéjét ollóval távolítsuk el. Utána
helyezzünk a húsdarálóba egy 8 mm átmérőjű, lyukakkal ellátott tárcsát, és az
újból megmosott gyümölcsöt hajtsuk át rajta. A gyümölcskocsonyát tegyük egy
ismert űrtartalmú zománcozott fazékba, adjunk hozzá kilogrammonként 8 dkg
megmosott mazsolát, és állandóan kevergetve, közepes tűzön főzzük,
forrásponttól számítva kb. 10 percig. A keverést erre a célra fenntartott fa–
vagy hőálló műanyag kanállal végezzük. Végül keverjünk bele kilogrammonként 0,2
dl citromlevet, és literenként 30 dkg mézzel édesítsük. A mazsolával készített
egresdzsem abban különbözik a hagyományos változattól, hogy különleges,
muskotályos íze van.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése