2181.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
1/2 kg liszt,
1/2 kg vaj,
só,
a krémhez:
6 tojás,
10 dkg vaníliás porcukor,
5 dkg liszt,
4 dl tej,
5 dkg cukor.

ELKÉSZÍTÉS:
Készítsünk leveles vajas tésztát a következő módon: ateljesen száraz, legfinomabb lisztből elveszünk egy keveset és összevegyítjük az előzőleg simára gyúrt vajjal, melyből azonban egy kis darabkát szintén elveszünk és ezzel a megmaradt lisztből kevés sóval és hideg vízzel a vajhoz hasonló keménységű tésztát gyúrunk és a vajjal együtt, hűvös helyen, letakarva pihentetjük. A tészta készítése is hűvös helyen történjen. Azután belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk téglaalakúra. Közepére tesszük a vajat, ráhajtjuk a tészta mind a négy felét és kinyújtjuk, de most négyzet alakúra. Egymásra hajtjuk felibe, és újra kinyújtjuk. Akkor aztán kétszeresen egymásra hajtjuk és pihentetjük 20 percig, hűvös helyen, letakarva. Ezt a procedúrát megismételjük még kétszer, a 20 perces pihentetést szigorúan betartva. Tartsuk szem előtt, hogy a leveles vajas tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel. Amit csak lehet, a nyújtófával intézzünk el, és minél kevesebbet lisztezzük a kinyújtásoknál, és ha éppen elkerülhetetlen ez, folyton söpörgessük le róla a lisztet. A tésztát aztán két részre osztjuk, és egyforma nagy, kb. 2-3 mm vastag lapra nyújtva, pléhlapra tesszük, megszurkáljuk és forró sütőben, világossárgára sütjük. Közben készítsük el a krémet: keverjük el a tojássárgákat a vaníliás porcukorral és a liszttel. Eresszük fel a tejjel, és gyenge tűzön addig keverjük, míg megsűrűsödik, illetve amíg krémszerű lesz. Közben verjünk kemény habot a tojásfehérjékből kis cukorral, és a forró krémbe könnyedén keverjük bele. Miután a tészta kihűlt az egyik lapra kenjük rá a hideg vaníliakrémet, egyenletesen simítsuk el, a másik lapot a megfelelő méretű kockákra vágva helyezzük rá a krém tetejére. Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Add a Startlaphoz
Címkék: , | edit post
0 Responses

Megjegyzés küldése