2184.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
25 dkg liszt,
1 tojás,
2 evőkanál
cukor,
1,2 dl tej,
2 dkg élesztő,
1 citrom lereszelt
héja,
csipetnyi só,
kikenéshez:
margarin,
a töltelékhez:
1 kg egres,
15 dkg vaj
vagy margarin,
4 tojás,
2 darab
kétszersült,
12 dkg cukor,
5 dkg liszt,
1,2 dl
tejszín,
1 teáskanál
őrölt fahéj,
csipetnyi só.
ELKÉSZÍTÉS:
Futtassuk fel az
élesztőt a meglangyosított, cukros tejben. Keverjük össze a lisztet a cukorral,
a sóval, a reszelt citromhéjjal és az élesztős folyadékkal. Gyúrjuk tésztává,
majd letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesszük. Adjuk hozzá a tojást, és kelesszük
további kb. 30 percig. Forraljunk fel 1/2 l vizet, tegyük bele a megmosott a
gyümölcsöt, és édesítsük 5 dkg cukorral. Főzzük kb. 5 percig, majd csöpögtessük
le. Közben tördeljük szét a kétszersültet. A tésztát még egyszer gyúrjuk át,
majd nyújtsuk ki lisztezett deszkán kb. 5 mm vastag lappá. Helyezzük margarinnal
kikent, liszttel behintett tepsibe, és a peremet nyomkodjuk a tepsi oldalához.
További kb. 10 percig kelesszük. Hintsük meg a tésztát a kétszersültmorzsával,
majd egyenletesen rakjuk ki az egressel. Keverjük habosra a puha vajat a
maradék cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük sima krémmé. Adjuk
hozzá a lisztet, a tejszint, a fahéjat és egy csipetnyi sót is, majd kanalazzuk
a krémet a gyümölcs tetejére. Tegyük előmelegített sütőbe, és 200 fokon 30-35
percig sütjük. Hűtsük ki rácson, majd szeletekre vágva kínáljuk.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése