Ads 468x60px

Pages

Tejszínes egreslepény

2184.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
25 dkg liszt,
1 tojás,
2 evőkanál cukor,
1,2 dl tej,
2 dkg élesztő,
1 citrom lereszelt héja,
csipetnyi só,
 kikenéshez:
margarin,
a töltelékhez:
1 kg egres,
15 dkg vaj vagy margarin,
4 tojás,
2 darab kétszersült,
12 dkg cukor,
5 dkg liszt,
1,2 dl tejszín,
1 teáskanál őrölt fahéj,
csipetnyi só.

ELKÉSZÍTÉS:
Futtassuk fel az élesztőt a meglangyosított, cukros tejben. Keverjük össze a lisztet a cukorral, a sóval, a reszelt citromhéjjal és az élesztős folyadékkal. Gyúrjuk tésztává, majd letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesszük. Adjuk hozzá a tojást, és kelesszük további kb. 30 percig. Forraljunk fel 1/2 l vizet, tegyük bele a megmosott a gyümölcsöt, és édesítsük 5 dkg cukorral. Főzzük kb. 5 percig, majd csöpögtessük le. Közben tördeljük szét a kétszersültet. A tésztát még egyszer gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki lisztezett deszkán kb. 5 mm vastag lappá. Helyezzük margarinnal kikent, liszttel behintett tepsibe, és a peremet nyomkodjuk a tepsi oldalához. További kb. 10 percig kelesszük. Hintsük meg a tésztát a kétszersültmorzsával, majd egyenletesen rakjuk ki az egressel. Keverjük habosra a puha vajat a maradék cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük sima krémmé. Adjuk hozzá a lisztet, a tejszint, a fahéjat és egy csipetnyi sót is, majd kanalazzuk a krémet a gyümölcs tetejére. Tegyük előmelegített sütőbe, és 200 fokon 30-35 percig sütjük. Hűtsük ki rácson, majd szeletekre vágva kínáljuk.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése