Ads 468x60px

Pages

Gyümölcsös-mákos túrótorta

2450.

HOZZÁVALÓK:
8 dkg liszt,
2 tojás,
1 tojássárgája,
14 dkg cukor,
3 dkg porcukor,
17 dkg vaj vagy margarin,
3 evőkanál mák,
50 dkg túró,
6 evőkanál tej,
1 csomag vaníliaízű pudingpor,
15 dkg piros ribizli,
15 dkg fehér ribizli,
1 evőkanál citromlé,
1 csomag vaníliáscukor,
reszelt citromhéj,
csipetnyi só,
a nyújtáshoz liszt,
a forma kikenéshez margarin.

ELKÉSZÍTÉS:
A lisztet keverjük össze a tojássárgájával, 5 dkg hideg vajjal vagy margarinnal, a porcukorral és csipetnyi sóval. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk tésztává, majd letakarva, 30 percre állítsuk hideg helyre. Közben a mákot a tejben forraljuk fel, és állandó keverés mellett, kis lángon főzzük 3 percig. A maradék vajat vagy margarint 12 dkg cukorral és a vaníliáscukorral keverjük habosra. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd a pudingport, a citrom levét és reszelt héját is. Végül dolgozzuk bele az átpasszírozott túrót és a mákkrémet. Nyújtsuk a tésztát lisztezett deszkán kb. 24 cm átmérőjű kerek lappá. A lapot helyezzük margarinnal vékonyan kikent formába, és toljuk előmelegített sütőbe. 200 fokon kb. 10 percig süssük. Közben a kétféle ribizlit mossuk meg, néhány fürtöt a díszítéshez tegyünk félre, a többit kézzel vagy villával szemezzük le. A kihűlt tortalap köré pattintsunk karimát, és töltsük bele a túrómasszát. Hintsük meg a gyümölcscsel, és tegyük vissza a sütőbe. Ugyanazon a hőmérsékleten további 45 percig süssük. A formában hagyjuk kihűlni. A tortát csúsztassuk tálra, a szélét hintsük meg porcukorral. A ribizli-fürtöket a maradék cukorban forgassuk meg, és díszítésül halmozzuk a torta tetejére.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése