2534.
HOZZÁVALÓK:
25 dkg margarin,
25 dkg liszt,
35 dkg reszelt sajt,
3 tojássárgája,
4 gerezd fokhagyma,
1 teáskanál sütőpor,
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál piros fűszerpaprika
1 mokkáskanál törött fekete bors,
a tetejére:
1/2 dl tej.
ELKÉSZÍTÉS:
Tegyük keverőtálba a margarint, a
lisztet és 25 dkg reszelt sajtot, morzsoljuk össze, majd adjuk hozzá a tojássárgákat,
a sót, a pirospaprikát és a törött borsot. Az egészet addig gyúrjuk, amíg tésztává
összeáll. Formáljuk lisztes kézzel nagy cipóvá és alufóliába csomagolva egy
éjjelen át tartsuk hűtőszekrényben. Nyújtsuk ki lisztezett deszkán 2 mm vastagságúra,
a tetejét kenjük be tejjel, majd osszuk el rajta a megmaradt reszelt sajtot. Vágjunk
belőle lisztbe mártott derelyemetszővel hosszú, vékony, de egyforma rudakat.
Lapos, széles pengéjű késsel alányúlva, óvatosan rakjuk sütőlemezre, egymástól
kis távolságra, nehogy a rudak összesüljenek. Tegyük előmelegített forró sütőbe
és süssük szép aranysárgára. Még forrón késsel szedjük le a sütőlemezről, és
nagy tálcán terítsük szét, hogy minél hamarabb kihűlhessen. (Nagyon gyorsan
sül, ezért nem lehet magára hagyni. Ha megbarnul, megkeseredhet! Egy tepsinyi
tészta 7-9 perc alatt megsül, a megadott mennyiség kb. 4 nagy gáz-tepsi méretű
sütőlemezre való.) A csodasajtos akár két hónapig is eláll zárt dobozban, vagy
alufóliával légmentesen letakart tálban.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése