2603.
Zilahy Ágnes 1892
HOZZÁVALÓK:
1/2 kg liszt,
4 tojás,
késhegynyi só,
1/2 kávéskanál őrölt fahéj,
6 evőkanál porcukor,
tej.
1/2 kg liszt,
4 tojás,
késhegynyi só,
1/2 kávéskanál őrölt fahéj,
6 evőkanál porcukor,
tej.
Tegyünk tálba fél kiló lisztet,
négy tojást, késhegynyi sót, fél kávéskanálnyi tört fahéját és 6 kanál
porczukrot; ezeket tejjel habarjuk ugy össze, hogy olyan legyen mint a hig
palacsinta tészta. Az ostya sütőt tegyük lángtüzre; mikor látjuk, hogy jó
meleg, vegyük el a lángról, kenjük meg olvasztott vajba mártott tollal és
tegyünk egy kanál tésztát az ostya sütő belső lapjára és azonnal zárjuk össze a
vasat és tegyük ujra a láng tüzre. Ha meleg a vas, (nagyon melegnek kell lennie),
gyorsan megy az ostya sütés. Az ostyákat nem szabad megpiritani, csak
halványsárgára sütni. A vasról a kész ostyát le kell venni késsel és ujra a
másikat sütni; ezt mindaddig kell folytatni, mig elfogy a tészta. Van az
ostya-sütésnek egy másik, finomabb módja. A tésztájába több czukrot és egy
kevés igen apróra tört mandulát kell keverni s mindjárt finomabb lesz az ostya.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése