Ads 468x60px

Pages

Karácsonyi csemege

 2643.

HOZZÁVALÓK:
3,5 dl mézes Graham keksz morzsa (kb. 30 kekszből),
1/2 teáskanál só,
1 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp,
2 evőkanál habosított méz (1 tojásfehérjével melegen felvert méz),
2 evőkanál lágy vaj vagy margarin,
2 dl félédes tört csokoládé,
a töltelékhez:
2 dl kimagozott, finomra metélt datolya,
1 dl mazsola, felaprítva,
1 dl finomra felaprított kandírozott cseresznye,
2 dl durván felaprított dió,
2 evőkanál habosított méz,
2 evőkanál konyak vagy áfonyaszörp,
a díszítéshez:
1/2 dl felezett, kandírozott cseresznye.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük össze a Graham keksz morzsát a sóval. Adjuk hozzá a konyakot, és a habosított mézet. Egy mártásos edényben lassú tűzön olvasszuk meg a vajat és a csokoládédarabkákat. Finoman dolgozzuk bele a Graham morzsás keverékbe. Az így kapott keverék felét nyomkodjuk be egy kivajazott 20 x 20 x 5 cm-es tepsibe. A töltelékhez tegyük az előkészített gyümölcsöket a konyakkal, és a habosított mézzel együtt egy mártásos edénybe. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett addig melegítsük, míg a keverék egészen fel nem forrósodik. Vegyük le a tűzről, és azon melegében forgassuk bele a diót. Az így elkészített gyümölcsös keveréket kenjük rá a Graham morzsás alapra, majd fedjük be a morzsás keverék maradék felével. A felső részt jó erősen nyomkodjuk rá a töltelékre. A hűtőben hűtsük le, borítsuk ki a tepsiből, majd egy éles késsel vágjuk fel "falatnyi" kockákra. A kockákat a félbevágott kandírozott cseresznyével díszítsük. A falatkák hűtőben tartva ropogósak maradnak. Kb. 30 kocka lesz az eredmény.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése