Ads 468x60px

Pages

Kunsági batyu

1015.
HOZZÁVALÓK:
1 kg liszt,
30 dkg tepertő,
30 dkg zsír,
2 dl tejföl,
5 dkg élesztő,
2 tojás,
4 dl tej,
szilvalekvár,
só,
törött bors.

a kép forrása: Vidék íze

ELKÉSZÍTÉS:
Először készítsük el a kovászt: a tej felét langyosítsuk meg, morzsoljuk bele az élesztőt, és 10 dkg liszttel összedolgozva, langyos helyen kelesszük meg. A visszamaradt lisztet púpozzuk gyúródeszkára, formáljunk a közepére fészket, ebbe üssük a tojásokat, és keverjük közé a sót, 10 dkg zsírt, a tejfölt, meg az időközben megkelt kovászt. Gyúrjuk össze és pihentessük hűtőszekrényben. Daráljuk le a tepertőt, keverjük össze a visszamaradt zsírral, csipetnyi sóval és törött borssal, és hűtsük be egy fél órára. Nyújtsuk ki a tésztát téglalap alakúra, és kenjük rá egyenletesen a tepertőt. Hajtogassuk össze, kenjük meg tejjel, és rakjuk be hűtőbe egy fél órára. Ezután nyújtsuk ki ismét, hajtogassuk, és közben kenjük meg tejjel. Végül nyújtsuk ki 1 cm vastagságúra, vágjuk négyzetekre, rakjunk mindegyikre szilvalekvárt, és a szélüket kenjük meg nyers tojással. Hajtogassuk össze batyuformára, és a tetejét tejjel megkenve süssük meg.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése