1600.
HOZZÁVALÓK:
15 dkg liszt,
10 dkg vaj,
4 tojás,
cukor,
reszelt citromhéj,
olaj.
ELKÉSZÍTÉS:
Forraljunk fel egy pohár vizet (2
dl) a vajjal, a felforrás pillanatában vegyük le a tűzről, szórjuk bele a
lisztet, keverjük el gyorsan, tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük, míg a
tészta szilárd gömböcöt képez. Ekkor ismét vegyük le a tűzről, és hagyjuk
teljesen kihűlni. Majd egymás után keverjünk bele négy egész tojást –
mindegyiket csak akkor, ha már az előzőt maradéktalanul összedolgoztuk
tésztánkkal. Erőteljesen kavarjuk tovább, míg a tészta hólyagot nem vet,
befejezésül egy kevés cukor és reszelt citromhéj jön bele. Amikor ezt mind
összedolgoztuk, a tésztát pár óráig hagyjuk pihenni. Ennek a tésztának kis –
legföljebb cseresznyemag nagyságú – darabjai a meleg olajban tojás nagyságúvá
duzzadnak, hanem az olajat a sütés során tovább kell hevíteni. Mielőtt újabb
bignet sütnénk, hagyjuk hűlni egy kicsit az olajat. A megadott masszából akár
hetven-nyolcvan darab is készíthető. Mivel a kész fánkok kihűléskor összeesnek,
nem szabad többet készíteni, mint ami azonnal fogyasztásra kerül.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése