Ads 468x60px

Pages

Bigné di San Giuseppe (Szent József fánkja)

1600.
HOZZÁVALÓK:
15 dkg liszt,
10 dkg vaj,
4 tojás,
cukor,
reszelt citromhéj,
olaj.

ELKÉSZÍTÉS:
Forraljunk fel egy pohár vizet (2 dl) a vajjal, a felforrás pillanatában vegyük le a tűzről, szórjuk bele a lisztet, keverjük el gyorsan, tegyük vissza a tűzre, és addig keverjük, míg a tészta szilárd gömböcöt képez. Ekkor ismét vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Majd egymás után keverjünk bele négy egész tojást – mindegyiket csak akkor, ha már az előzőt maradéktalanul összedolgoztuk tésztánkkal. Erőteljesen kavarjuk tovább, míg a tészta hólyagot nem vet, befejezésül egy kevés cukor és reszelt citromhéj jön bele. Amikor ezt mind összedolgoztuk, a tésztát pár óráig hagyjuk pihenni. Ennek a tésztának kis – legföljebb cseresznyemag nagyságú – darabjai a meleg olajban tojás nagyságúvá duzzadnak, hanem az olajat a sütés során tovább kell hevíteni. Mielőtt újabb bignet sütnénk, hagyjuk hűlni egy kicsit az olajat. A megadott masszából akár hetven-nyolcvan darab is készíthető. Mivel a kész fánkok kihűléskor összeesnek, nem szabad többet készíteni, mint ami azonnal fogyasztásra kerül.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése