1667.
HOZZÁVALÓK:
35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 tojás,
2 evőkanál olaj,
1 teáskanál almaecet vagy
citromlé,
csipetnyi tengeri só,
1-1.5 dl langyos víz.
ELKÉSZÍTÉS:
Szitáljuk a lisztet a
gyúródeszkára, vájjunk a közepén kis mélyedést, és dolgozzuk bele kézzel a
hozzávalókat úgy, hogy lágy, könnyen simára dagasztható tésztát kapjunk. A
tészta ragadósságát nem szabad egyre több liszt hozzáadásával csökkenteni, minél
tovább dagasztjuk a tésztát, annál kevésbé tapad. A gyúródeszkát késsel mindig
tisztítsuk le. A kész tésztából formáljunk két golyót, ezeket tegyük a deszka
vékonyan belisztezett részére, és tetejét olajjal kenjük be. Egy előmelegített
lábassal fedjük le őket, és legkevesebb 1/2 órán át vagy hosszabb ideig
pihentessük. A pihentetés után a tésztát nyújtsuk vékonyra, majd tekerjük sodrófára
és tegyük egy vékonyan belisztezett, sima rétes-kendőre. Itt ismételten minden
oldalról nyújtsuk ki, majd olajjal vékonyan kenjük be. Ezután amennyire csak
lehet, a tésztát óvatosan húzogassuk ki. Végül a tetszés szerinti töltelék
receptet felhasználva készítjük elő sütésre a rétestésztát.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése