2192.
HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj
vagy margarin,
10 dkg
porcukor,
4 tojás,
1 dl száraz
bor,
csipetnyi só,
a
máktöltelékhez:
25 dkg darált
mák,
25 dkg cukor,
10 dkg
mazsola,
1 citrom leve
és reszelt héja,
1 dl tej,
a diótöltelékhez:
25 dkg darált
dió,
1 dl bor,
25 dkg cukor,
1/2 citrom
leve és reszelt héja,
valamint 3 dl
szilvalekvár,
a tészta
tetejére 1 tojás.
ELKÉSZÍTÉS:
Gyúrjuk simára
a tésztához valókat, majd osszuk 4 cipóba. Pihentessük 2-3 órán keresztül
hűtőszekrényben. A töltelékhez keverjük össze a darált mákot, a tejet, a
cukrot, a reszelt citromhéjat, és a citromlevet, majd kis lángon, állandó
keverés közben addig melegítsük, amíg az egész össze nem áll. Ezután keverjük bele
a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. A diótöltelékhez is ugyanígy keverjünk
össze mindent. Nyújtsuk ki az egyik tésztacipót egy közepes tepsi méretére,
majd béleljük ki vele a tepsit. Kenjük rá a szilvalekvárt. Erre borítsuk rá a
második kinyújtott tésztalapot, ezt kenjük meg a diótöltelékkel, majd tegyük rá
a harmadik tésztalapot. Végül kenjük meg a máktöltelékkel, és a negyedik lappal
borítsuk be. Kicsit nyomkodjuk rá, majd kenjük meg felvert egész tojással a
tetejét. Tegyük előmelegített, forró sütőbe, és 8-10 percig süssük erős lángon,
ezután vegyük vissza takaréklángra és süssük szép pirosas barnára. Hagyjuk tepsiben
kihűlni, majd vágjunk belőle hosszúkás téglalapokat.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése