2192.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
50 dkg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg porcukor,
4 tojás,
1 dl száraz bor,
csipetnyi só,
a máktöltelékhez:
25 dkg darált mák,
25 dkg cukor,
10 dkg mazsola,
1 citrom leve és reszelt héja,
1 dl tej,
a diótöltelékhez:
25 dkg darált dió,
1 dl bor,
25 dkg cukor,
1/2 citrom leve és reszelt héja,
valamint 3 dl szilvalekvár,
a tészta tetejére 1 tojás.

ELKÉSZÍTÉS:
Gyúrjuk simára a tésztához valókat, majd osszuk 4 cipóba. Pihentessük 2-3 órán keresztül hűtőszekrényben. A töltelékhez keverjük össze a darált mákot, a tejet, a cukrot, a reszelt citromhéjat, és a citromlevet, majd kis lángon, állandó keverés közben addig melegítsük, amíg az egész össze nem áll. Ezután keverjük bele a megmosott és szárától megtisztított mazsolát. A diótöltelékhez is ugyanígy keverjünk össze mindent. Nyújtsuk ki az egyik tésztacipót egy közepes tepsi méretére, majd béleljük ki vele a tepsit. Kenjük rá a szilvalekvárt. Erre borítsuk rá a második kinyújtott tésztalapot, ezt kenjük meg a diótöltelékkel, majd tegyük rá a harmadik tésztalapot. Végül kenjük meg a máktöltelékkel, és a negyedik lappal borítsuk be. Kicsit nyomkodjuk rá, majd kenjük meg felvert egész tojással a tetejét. Tegyük előmelegített, forró sütőbe, és 8-10 percig süssük erős lángon, ezután vegyük vissza takaréklángra és süssük szép pirosas barnára. Hagyjuk tepsiben kihűlni, majd vágjunk belőle hosszúkás téglalapokat.

Add a Startlaphoz
Címkék: , | edit post
0 Responses

Megjegyzés küldése