2193.
HOZZÁVALÓK:
5 tojás,
10 evőkanál
forróvíz,
10 csapott
evőkanál cukor,
10 púpozott
evőkanál rétesliszt,
5 evőkanál
étolaj,
1/2 csomag
sütőpor,
csipetnyi só.
a krémhez:
20 dkg
margarin,
12,5 dkg
zabkorpa,
4 dl víz,
5 púpozott
evőkanál cukor,
2 csomag
vaníliáscukor,
50 dkg friss
eper,
1-2 evőkanál
rum.
ELKÉSZÍTÉS:
A piskóta
elkészítéséhez az egész tojásokhoz adjuk hozzá a 10 evőkanál forró vizet, a
sót, és keverjük habosra. Adjuk hozzá a cukrot, és ezzel verjük tovább, amilyen
keményre csak tudjuk. Ekkor fokozatosan hozzáadjuk a réteslisztet, majd az
étolajat, de ekkor már csak kézzel keverjük. Langyosra melegített, 150-200 fokos
sütőben, kerek tortaformában süssük ki (ha a teteje hamar elkezd barnulni, alufóliával
lefedve sütjük tovább). A krém elkészítéséhez melegítsük a vizet csipetnyi
sóval és a cukorral oldódásig, majd főzzük sűrűre a zabkorpával, a végén adjuk hozzá
a vaníliáscukrot. Hűtsük langyosra, és keverjük össze a hűtőből már korábban
kivett, megpuhult margarinnal, 2 evőkanál rummal ízesíthetjük. Az összeállítás
során vágjuk három lapba a piskótát, rétegenként kenjük meg krémmel, és rakjuk ki
a szeletekbe vágott eperrel. A tetejét is eperdarabokkal díszítsük. A tortát hűtsük
le, és csak másnap fogyasszuk.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése