2290.
HOZZÁVALÓK:
4 tojásfehérje,
1 evőkanál citromlé,
25 dkg cukor,
8+25 dkg áfonya vagy
ribizlilekvár,
1 kiskanál reszelt citromhéj,
20 dkg darált mandula,
10 dkg darált mák.
ELKÉSZÍTÉS:
Verjük a tojásfehérjéket a
citromlével félkemény habbá, majd meleg vízfürdőbe állítva verjük fel teljesen
keményre. Folyamatos habverés mellett kanalanként szórjuk bele a cukrot, majd a
kész habcsókmasszát húzzuk félre a tűzről, és kicsit hagyjuk hűlni. 2-3 sütőlapot béleljünk ki sütőpapírral. A
lekvárt törjük át szitán, 8 dekát adjunk belőle a habhoz, majd óvatosan
keverjük bele a citromhéjat, a mákot és a mandulát is. Tegyük a masszát egy kb.
1 centi átmérőjű, csőrrel felszerelt nagyobb nyomózsákba. 2-3 centis
távolságban nyomjunk kis halmokat a sütőlapra, majd szobahőmérsékleten hagyjuk
2 órán át szikkadni. Ezután 150 fokra
előmelegített sütőben süssük 40 percig a csókokat, félidőben nyissuk ki a sütő
ajtaját. Miután elkészült, fakanállal nyomjuk be a tetejüket anélkül, hogy
átlyukasztanánk, majd hagyjuk a sütőlapon kihűlni. A maradék lekvárral töltsük
meg a kis üregeket, majd hagyjuk az egészet megszáradni, nagyjából 24 órán át.
Jól záródó dobozban 2-3 hétig eltartható.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése