2283.
HOZZÁVALÓK:
60 dkg szilvabefőtt,
8 dkg vaj,
8 dkg liszt,
2 dl tej,
6 tojás,
10 dkg cukor,
1 dl tejszín,
30 dkg szilvalekvár,
2 cl szilvapálinka,
5 cl rostos szilvalé,
őrölt fahéj.
ELKÉSZÍTÉS:
Öntsük le a befőtt levét egy
edénybe, magozzuk ki a szilvát, majd turmixoljuk össze a szilvahús felét, a másik
felét pedig vágjuk kis kockákra. Hevítsük fel a vajat, a lisztet pirítsuk aranysárgára.
Adjuk hozzá a forró tejet, és állandó keverés közben sűrítsük be, majd öntsünk bele
4 dl felforralt befőttlevet és folyamatos kevergetés közben főzzük sűrűre. Keverjük
habosra a tojássárgákat a cukorral, adjuk hozzá az ízesített mártást, az
összeturmixolt és feldarabolt szilvát, egy kiskanálnyi őrölt fahéjat, és végül
fokozatosan a keményre felvert tojásfehérjét, ügyelve arra, hogy a habot ne
törjük össze. Kenjük ki a pudingformákat
vajjal, porcukorral hintsük meg, és háromnegyed részig töltsük meg a masszával.
Vízfürdőben takaréklángon lassan gőzöljük ki (a lábasban a víz a formák feléig
érjen, és fedjük le) a pudingokat. Tálalás előtt a formákat egy pillanatra mártsuk
hideg vízbe, majd borítsuk a tálkákra. Keverjük össze a pálinkát a szilvalével,
a lekvárral és öntsük rá a pudingokra, majd díszítsük tejszínhabbal.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése